Има добри рецепти, има изумителни рецепти, има и такива, които направо ти спират дъха! Такава е днешната - този приказно красив с гордост ще се нареди сред шедьоврите във вашата кухня. Той е не само ефектен, но и страшно вкусен с перфектното си съчетание от маслена основа , нежен крем и разцъфнал букет от ябълкови рози за украса.
ЯБЪЛКОВ ПАЙ НА РОЗИЧКИ:
За тестото:
250 гр. брашно
100 гр. захар
2 жълтъка
1 щипка сол
1 ч.л. канела
За пълнежа:
500 мл прясно мляко
1 ч.л. ром
3 жълтъка
10 гр. ванилена захар
1 ч.л. портокалова кора
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
10 ябълки - червени, жълти или смесени
смляна канела
Приготвяне:
Първо се приготвя тестото - получава се невероятно вкусно, леко и ронливо! С миксер разбийте мекото масло, захарта и щипка сол,
добавете 2 жълтъка, като продължавате да разбивате, а после и канелата.
Разбъркайте добре, след което добавете брашното. Месете, докато се получи гладка топка тесто.
Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете в хладилника за 30 минути (може да го приготвите от вечерта и да го използвате на следващия ден).
Пригответе крема:
С миксер разбъркайте брашното, захарта, ваниловата захар и портокаловата коричка, добавете жълтъците, рома и малко мляко, разбъркайте до гладка смес, след което постепенно добавете млякото и разбъркайте.
Сложете сместа на най-слабата степен на котлона и бъркайте постоянно, за да не се образуват бучки. Веднага след като кремът се сгъсти, го отстранете от котлона и охладете.
Извадете тестото от хладилника, разстелете го равномерно по страните и дъното на формата, набодете го с вилица, след което покрийте отгоре с пергаментова хартия и изсипете вътре някаква тежест (зърна боб или грах).
Пъхнете формата във фурната, предварително загрята на 200 ° С, и печете в продължение на 10 минути, след което отстранете хартията с тежестта и печете още 10 минути на 180 градуса.
Извадете формата от фурната, охладете малко и намажете с охладения крем.
Пригответе и измийте ябълките (в случая червени и жълти).
С помощта на белачка обелете кората и самата ябълка, така че да се образуват тънки ивици. След това вземайте от ивиците ябълка и ги увийте под формата на роза:
Готовите розички подредете върху крема.
Използвайте колкото се може повече ябълки, за да станат розите "кичести" и красиви. Поръсете приготвения сладкиш щедро с канела и захар (поръсете върху всяка роза)
След това го пъхнете във фурната на 180 градуса. Печете, докато тестото стане готово, а ябълките - златисти.
След това извадете, охладете и поднесете сладкиша, поръсен с пудра захар!