Опитвали ли сте палачинки с мая ? Ако ви се струва странно, то е време да опитате! Тестото с мая има по-плътна текстура от традиционното. В резултат на това палачинките са малко по-дебели и се изпичат по-дълго, но резултатът си заслужава. Стават мекички, необичайно вкусни и не се късат в тигана при обръщането.
Палачинки с мая
Продукти:
250 г обикновено брашно
500 мл прясно мляко
15 г прясна мая
2 яйца
1 чаена лъжичка захар
щипка сол
олио
Приготвяне:
Поставете натрошената мая в 100 мл мляко и разбъркайте.
Отделете жълтъците и белтъците.
Разбийте белтъците с щипка сол до твърда пяна.
Разбъркайте млякото с мая и жълтъците, след това добавете малко по малко брашното и изсипете останалото мляко.
Накрая внимателно разбъркайте добре разбитите белтъци и оставете да престои 15 минути.
Загрейте олиото в тиган и изпечете тънки палачинки от двете страни за около 2 минути, докато станат златисти.
Много вкусни!