Много хора смятат, че печенето на хляб у дома е ненужно. Защо, ако можете да купите продукта в магазина, особено след като има такъв избор? Но домашният хляб винаги е по-вкусен! А за да си го приготвите дори не се нуждаете от специална машина за хляб или много време. Ще ви научим как да си изпечете хляб в тенджера за половин час . След това няма да погледнете този в магазина!
Домашният хляб е мек отвътре и хрупкав отвън. Можете да използвате и добавки към тестото: овесени трици, ядки или нещо друго. Между другото, друг безспорен бонус от печенето на хляб у дома е ароматът, който се разнася из къщата.
Домашен хляб в тенджера
Продукти:
500 гр. брашно
3 г суха мая
375 мл хладка вода
Приготвяне:
Смесете брашното, маята, солта и водата на стайна температура. Омесете тестото, покрийте го с фолио и пъхнете в хладилника да втасва бавно, за поне 8 часа.
Извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли до стайна температура. След това поръсете работната повърхност с брашно и премесете леко тестото, съберете го на топка. Прехвърлете го в хартия за печене и поставете в купа. Покрийте го с кърпа и изчакайте около 1,5 часа, докато втаса двойно.
Прехвърлете тестото в подходяща тенджера, заедно с хартията за печене, покрийте с капак и печете половин час на 210 ° C.
Ако искате хрупкава коричка на хляба, в края на печенето махнете капака и печете още 5-7 минути. Има още една малка тайна за приготвянето на хляб в тенджера. За да се получи особено вкусен, трябва да загреете предварително тенджерата във фурната.