Въпреки че в днешно време всяко домакинство разполага със задължителен набор от продукти, все пак се случва нещо да ви свърши точно в момента, когато ви трябва за някоя рецепта. В особена степен това се отнася за яйцата , защото присъстват като ингредиент почти във всяко ястие.
За щастие има храни, с които успешно можете да замените яйцата в рецептите.
Шеф Ребека Странд е един от най-известните готвачи в Чикаго .
Тя казва:
„Любимият ми заместител, когато остане без яйца, вярвате или не, е газираната вода. Една чаша ще замени едно яйце. „Содата за хляб също може да помогне, но поради аромата ще повлияе на вкуса на храната, която приготвяте.“
Тя разкрива и други алтернативни храни, като кисело мляко, ябълков сос, натрошен банан ...
„Ако нямате нищо от това у дома, можете да поставите две супени лъжици бакпулвер вместо едно яйце“, казва готвачката.
Ето още възможности какво да използвате вместо яйца в различните рецепти:
В печивата яйцата обикновено се слагат, за да направят изделието пухкаво и ефирно. Ето какво ще ви помогне за същия ефект без яйца:
- 1 чаена лъжичка сода за хляб + 1 супена лъжица оцет. Изсипете оцета върху содата за хляб и добавете към тестото възможно най-скоро.
- 2 чаени лъжички бакпулвер + 2 чаени лъжички вода + 1 супена лъжица растително масло. Добавете бакпулвера към сухите съставки на тестото, а водата и олиото към течните съставки на тестото.
- 2 супени лъжици мляко + ½ супена лъжица сода за хляб + ½ супена лъжица лимонов сок. Смесете тези съставки до гладка смес.
- 2 супени лъжици мляко + ¼ чаена лъжичка бакпулвер. Добавете бакпулвера към сухите съставки на тестото и млякото към течните съставки.
- 2 супени лъжици соево или нахутено брашно + 2 супени лъжици вода. Разбъркайте добре съставките.
Как да заменим яйцата в бисквитите и мъфините:
Яйцата добавят влага към бисквитите и мъфините. Следните съставки също толкова добре ще се справят с това:
- ½ зрял банан. Използвайте вилица или пасатор, за да го пюрирате.
- 3 супени лъжици пюре от ябълки, круши, праскови, сливи или тиква. Най-неутралният вкус е ябълковото пюре.
- 50 г меко тофу. Смелете го с пасатор.
Пюрето от банан и плодове ще добави вкус към вашите печени изделия. Но тофуто ще абсорбира вкуса и мириса на останалите съставки и следователно няма да промени вкуса на тестото по никакъв начин.