Кюфтетата от патладжан са дори по-вкусни от тези с кайма. Не вярвате ли? Ще се убедите, ако опитате тази интересна рецепта за патладжанени кюфтета .
Кюфтета от патладжан
Продукти:
- 600g (2 бр.) патладжани
- 140g (1 глава) лук, нарязан
- 80g (1/2) чушка, нарязана
- 160g (1 голям) домат, почистен от семките и нарязан на ситно
- 8g (1 шепа) нарязан пресен магданоз
- 10g (3) скилидки чесън, настъргани
- 100 г галета (панко)
- по 1 чаена лъжичка кимион, червен пипер, сол, люспи чили
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 яйце, ако не постите по някаква причина
Приготвяне:
Набодете патладжаните и ги изпечете, след което ги завийте в плик, докато изстинат малко. Обелете ги или просто издълбайте вътрешността им с лъжица. Оставете ги в гевгир, за да се отцедят от излишната течност.
Снимка: YouTube
В дълбока купа смесете много ситно нарязан лук, ситно нарязана или настъргана чушка, домат без течната част със семената, галетата, подправките и яйцето, след което разбъркайте добре, докато всичко се смеси.
Снимка: YouTube
Ако постите, не слагайте яйцето и сложете по-малко галета. Ако сместа е суха, се налива съвсем малко вода или олио до постигане на желаната плътност, но най-често няма нужда.
Омесете добре цялата смес, докато стане компактна. Намажете дланите си с масло и оформете кюфтета.
Снимка: YouTube
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, след което ги намажете с олио с кухненска четка. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (400°F) за около 10 минути или до златисто кафяво.
Снимка: YouTube
По желание може да ги запържите в тиган в малко олио, докато добият златист цвят.
Снимка: YouTube
Поднесете вашите вкусни патладжанени кюфтета като предястие или направете вкусен сандвич с любимия си хляб.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube