680 гр. почистени ябълки, нарязани на тънки филийки
1 супена лъжица коняк (ром, ликьор)
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаша (250 мл) брашно
2 супени лъжици брашно
1 чаена чаша захар
1 супена лъжица захар за поръсване
2 ч.л. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце
2 жълтъка
1 чаша олио
1 чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Загрейте фурната на 160 градуса.
Намажете кръгла форма с диаметър 24 см с масло или маргарин. На дъното поставете хартия за печене.
Обелете ябълките, нарежете ги на осмини, а след това на тънки филийки. Сложете ги в керамичен съд и след това в микровълнова фурна 3-3.5 минути. След това ги залейте със сока от лимон и коняка. Оставете ги да се охладят за около 15 минути.
В купа сложете всички сухи съставки: 1 чаша брашно, 1 чаена чаша захар, бакпулвера и солта, и хубаво разбъркайте.
В друга купа счупете 1 яйце и с бъркалка го разбийте. Добавете 1 чаена чаша олио, 1 чаша мляко и екстракт от ванилия, и разбийте. След това добавете сухите съставки и отново разбъркайте.
От тази смес отделете 1 чаша и в нея добавете 2 супени лъжици брашно. С тази смес ще поръсите сладкиша, преди да го поставите да се пече.
Към другата част от сместа добавете 2 жълтъка и разбъркайте. С помощта на шпатула добавете ябълките и разбъркайте. Изсипете сместа в подготвената тава и я загладете, да не се подават парчетата ябълки от сместа.
Отгоре с лъжица (защото е гъста) разпределете сместа, към която добавихте 2 супени лъжици брашно.
Накрая поръсете с 1 супена лъжица захар.
Сложете сладкиша да се пекче в предварително загрята фурна на 165 градуса около 1 час и 15 минути. Проверете с клечка за зъби дали е изпечен.
Изпечения сладкиш оставете да се охлади, поръсете го с пудра захар и поднесете.