Хестън Блументал - невероятно талантлив самоук готвач, който обича да експериментира с всички видове продукти. Благодарение на любопитството и желанието ми да разбере химичните и физични процеси, които се случват по време на готвене, той измисля нови начини за готвене на познатите продукти.
Този кулинарен алхимик изобретил революционен начин за приготвяне на пиле , което в резултат се получава невероятно сочно ! Факт е, че ако приготвите птица на висока температура, тя се свива и изчезват почти всичките й сокове. Ако температурата във фурната бъде умерена, пилето се изпича перфектно и запазва сочността си.
Продукти:
1 кг пилешко филе
1 л вода
4 с.л. сол
2 с.л.
1 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. червен пипер
Приготвяне:
- Първо трябва да се маринова пилето. За да направите това, смесете 4 супени лъжици готварска сол с литър вода на стайна температура. Потопете филетата в разтвора в продължение на 15-30 минути. Ако имате достатъчно време, сложете филето в разтвора и пъхнете в хладилника за 4-8 часа.
- Подсушете го и сложете пилето в съда за печене.
- Покрийте филетата с разтопено масло и поръсете с морска сол и подправки.
- Печете пилето в предварително загрята фурна на 90 градуса 35-45 минути.
- След това извадете пилето от фурната и оставете да "почине" за 45 минути.
- За апетитна златисто-кафява коричка пъхнете филетата за още 5-10 минути в предварително загрята на 260 градуса фурна.