Нужни продукти:
4 бр. за тестото: узрели банани
2 с.л.лимонов сок
3 ч.ч.
1.5 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
3/4 ч.ч.меко масло
2 ч.ч.захар
3 бр.яйца
2 с.л.ванилия - екстракт
1/5 ч.ч.течна сметана
1/2 ч.ч.за глазурата: меко масло
3.5 ч.ч.пудра захар
1 с.л.екстракт от ванилия
250 гкрема сирене, стайна температура
Ако обичате банани, то значи сте попаднали на перфектния десерт.
Загрейте фурната до 130°C. Намажете дъното на подходяща правоъгълна тава с олио или разтопено масло.
Смачкайте бананите и лимоновия сок с вилица и оставете настрана.
В средно голяма купа смесете брашното, содата и солта и оставете настрана.
В голяма купа смесете с миксера маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно и ванилията.
Започнете в голямата купа да добавяте малко от брашнената смес, малко от сметаната, като през цялото време бъркате с миксера. Трябва да получите една приятна и лека смес от масло, яйца, захар, сметана и брашно.
На финала към тестото прибавете и пюрето от банани. Разбъркайте добре, за да получите еднородна смес.
Изсипете сместа в тавата, която преди това сте поръсили с няколко щипки брашно.
Печете около 1,10 часа или докато клечката (ножа) излезе чиста от сладкиша.
Оставете сладкиша да изстине, а след това го сложете в хладилника да се охлади поне за 45 минути.
През това време може да направите глазурата - с миксера смесете маслото и крема сиренето. Добавете ванилията и пудра захарта. Разбийте до гладкост и пухкавост. Извадете сладкиша от хладилника и с получената глазура намажете равномерно отгоре.
Разрежете сладкиша на квадратни парчета и украсете с 2-3 резенчета банан.