Свеж и много вкусен е домашният сладолед с пъпеш.
Този сладолед с пъпеш е поредният експеримент в моите рецепти. Исках да направя нещо студено и свежо.
Необходими продукти за домашен сладолед с пъпеш:
500 гр. изчистен от кората оранжев пъпеш,
400 мл. животинска сметана 30%,
3-4 супени лъжици кристална захар,
3 жълтъка със стайна температура,
1 прахче ванилия.
Приготвяне: жълтъците се разбиват със захарта докато станат еднородни и леко побелеят. Сметаната се затопля до точка на кипене и се налива на тънка струя при непрекъснато разбиване с миксера (на ниски обороти) към жълтъците. Прибавете и ванилията, Топлината на сметаната ще сготви жълтъците. Не се притеснявайте, че няма да има допълнителна топлинна обработка. Охладете сместа от сметана и жълтъци на водна баня. Така пестите време.
Нарежете пъпеша на парченца и го пасирайте или блендирайте до пълна гладкост. Прибавете го към изстиналата сметанова смес. Разбъркайте добре и налейте готовата смес в кутия с капак.
Сложете във фризера. Добре е след около 2 часа да разбъркате полузамразения сладолед. Бъркайте добре, за да не се образуват кристалчета на места в сместа. Върнете обратно кутията и оставете за 6-10 часа да се замрази добре.
При сервиране, може да гарнирате с парченца пъпеш, бисквити, гофрети… По желание може да полеете с плодов топинг или шоколадов.