Ацтеките наричали този известен продукт "chocolatl", т.е. "горчива вода" . Тази вода пиели ежедневно и въпреки горчивия послевкус, я смятали за истинско удоволствие и е била много популярна. По-късно европейците, които се установили на голяма територия в Централна Америка, допринасят за подготовката му и неговото разпространение. Благодарение на тяхната находчивост ние днес се наслаждаваме на шоколада във всичките му форми.
И за детето не е тайна, че шоколадът се приготвя от семената на зърната от какао. За да приготвите само 1 кг шоколад имате нужда от около 500 такива малки топчета какао. И сега ще ви изненадате колко скъп е този продукт, за една година едно дърво може да даде реколта само за 5 кг шоколада максимум. Добавете към това факта, че реколтата се бере само на ръка. Оказва се, че си струва да купувате продукти, които са по-скъпи, за да сте сигурни, че в крайна сметка по голямата част е какао, а не други примеси.
Шоколадови дървета
Височината на едно дърво достига около 15 м, но има и по-малки екземпляри. То не обича пряката слънчева светлина, така че насажденията обикновено се смесват с манго и банани, каучук, кокосови и авокадови дървета.
Ако смятате, че е достатъчно да засадите дървото и след това да събирате плодовете, тогава не е така: растението е толкова капризно, че се нуждае от много внимателна грижа. Например, първите плодове се появяват само 6 години след засаждането , но след това дават плодове чак от 40-та до 80 тата години.
Растежа на плодовете отнема до 4 месеца, приличат на голяма краставица или леко удължен пъпеш и тежат до 600 г. През цялата година една реколта може да бъде събрана два пъти от едно дърво. Но от първата се вади най-доброто качество.
Как да го съберете
В модерния свят, където машините почти изцяло заместват човека в производството, остават индустрии, където технологията не е разрешена. Всичките зрели плодове на шоколадовото дърво се отрязват с мачете. Те са разделени на части, а семената се отстраняват само на ръка .
Набраните плодове се слагат в специални дървени кутии, облицовани с бананови листа и сушени плодове и в тях седят до 10 дни. В края на периода семената стават кафяво-виолетови и миришат вкусно.
След това всички семена се сортират и пържат, отстранява се черупката, натрошава се и се смила, докато се получи гъста консистенция. Тя е тази, която прави горчив шоколада. И след това идва реда на захарта и мляко на прах, ванилия и разнообразие от аромати, които създават шоколада, който толкова често купуваме и така се наслаждаваме .
За ползите от какаовите зърна
Те са източник на най-полезните компоненти. В състава си имат приблизително 300 вещества, които създават липидни, протеинови и минерални състави. Такива продукти са много полезни по редица причини.
Ускоряват метаболизма .
Подобрява функционирането на сърдечния мускул, както и състоянието на съдовете.
Допълват дефицита на такива вещества като хром и магнезий, цинк и йод.
Защитават тялото от вредни външни фактори.
Ускоряват регенерацията на кожата.
Облекчават симптомите на диабета.
Помагат срещу настинки.
Помага при възпаление на червата.
Улеснява периода на менопаузата.
Удължават живота.
Ако ядете 50 грама сурово какао дневно, бързо ще се предпазите от безсъние и ще усетите вълна от енергия и тонус от сутринта още. След един месец кожата ви ще се подобри и хормоналното равновесие ще се върне към нормалното.
Зърна от какао в козметиката
[
Тяхната композиция тонизира и стяга кожата, подобрява синтеза на колаген, активира метаболитните процеси и дори елиминира стрии. Мнозина погрешно подсказват, че средствата, на които се основава, могат да се ползват само в професионален салон. Но маските за лице от какао са лесни за приготвяне и у дома.
Тези кремове се наричат универсални и са подходящи за жени от всички възрасти и дори за юноши с проблемна кожа. Какаото облекчава акнето и пъпките, напълно хидратира, регулира работата на мастните жлези, прави кожата по-еластична.
И с този продукт можете да отслабнете! Диетолозите твърдят, че всеки път, когато се почувствате гладни, но не искате да преяждате, хапвайте по 1 лъжичка какао или пийте неподсладена напитка от от него.
Едва ли сте предполагали, че плодовете на шоколадовото дърво изглеждат точно така? Споделяйте информация с приятели и се чувствайте прекрасно