Сладоледът е любимо ледено изкушение, което ни освежава и разхлажда в горещините, но после ни кара да се чувстваме гузни, че сме си го позволили. Дали действително е толкова опасен за фигурата?
Ето великолепната петорка от замразени лакомства, които бихте могли да изберете по свой вкус и без притеснения.
Този леден десерт с е приготвя от захарен сироп, плодов сок или пюре.
Благодарение на фруктовите ензими този сладоледов десерт облекчава тежестта в стомаха след обилно хапване. Сорбето не съдържа млечни продукти, поради това е подходящ избор за вегетарианци и хора с непоносимост към лактоза.
Калоричност: 128 ккал/100 г
Плодов сладолед (тип ледена близалка)
Съставът му е прост: само вода и плодов сок или пюре, което го прави и най-нискокалоричен. Замразеният цитрусов сок доставя необходимото количество витамин С на организма. Малиновият намалява активността на свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене. Смята се, че ледените плодови сокове закаляват гърлото – студът въздейства на слизестата обвивка, като я прави по-устойчива на инфекции.
Калоричност: 68 ккал/100 г
Той е с много наситен вкус и най-калоричен, но няма да навреди на фигурата ви, ако не прекалявате с количеството – обичайното съдържание на мазнини е 15%. Най-изкусителният вид е пломбир (вид руски сладолед, който присъства и на нашия пазар) – основата е прясно мляко, към което се добавят сметана, жълтъци и плодове. Сметаната обогатява сладоледа с витамините A, D и Е, жизненоважни за организма.
Според специалистите не бива да съдържа растителни мазнини, защото в съчетание с животинските се увеличава опасността от развитие на атеросклероза.
Калоричност: 227 ккал/100 г
Шоколадов, ягодов, ванилов, с ядки – независимо точно с каква добавка, този сладолед се приготвя от прясно мляко с масленост не по-малко от 10%. Затова леденото лакомство съдържа калций, магнезий, калий, а също така и фосфор, който е необходим за нервната система. Също както и млякото, сладоледът е богат на необходимите за организма микроелементи – мед, желязо, йод, цинк и селен. Последните два са от голяма полза за косата – правят я лъскава и гъста.
Калоричност: 180 ккал/100 г
Обикновено е нискокалоричен, защото за основа се ползва обикновен йогурт, към който се добавят различни плодове (боровинки, малини, ягоди, череши) или шоколад (той вече вдига калорийната стойност). Сместа се разбива на крем и замразява. Голям плюс е, че йогуртът не губи ценните лактобактерии, които съдържа, дори в замразен вид. Те помагат за нормалното храносмилане и укрепват имунната система на организма.
Ако поръсите леденото изкушение с ядки, ще обогатите десерта с още полезни минерали и микроелементи, които намаляват холестерола и поддържат паметта.
Калоричност: от 68 ккал/100 г