Ако направите това ястие, повярвайте ми, ще останете доволни. Приготвя се много лесно, а се получава много вкусно. Обикновените картофи на фурна , допълнени с лук, чушки и "жива" запръжка . "Живата" запръжка е вид сладка запръжка, в която брашното се смесва с вода, а не се пържи в олио.
Тя е много по-здравословна от тази с олио и винаги постига еднаква плътност. Също така в тази рецепта олио се слага на дъното и малко върху картофите, но ако искате да го ограничите напълно, тогава пропуснете тази стъпка.
Постни картофи с жива запръжка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 кг картофи
1 голяма глава лук или две по-малки
2 камби или 2-3 обикновени чушки
1 голям морков
2 супени лъжици брашно
1 супена лъжица сушени зеленчукови подправки (вегета)
1 супена лъжица смлян червен пипер на прах
100 мл олио
ПРОЦЕДУРА:
Обелете лука и го нарежете на полумесеци или кубчета. Подредете го на дъното на тавата. Залейте го с малко олио. Също така измийте и обелете картофите, след което ги нарежете на по-едри парчета.
Върху лука наредете картофите. Налива се още малко олио, колкото да ги поръси. След това почистете чушките, нарежете ги и ги наредете върху картофите. Обелете моркова, нарежете на кръгчета и поръсете отгоре.
Отгоре поръсете суха зеленчукова подправка, черен пипер на вкус и добавете подправки по избор, след което залейте всичко с 2 чаши вода (400-500 мл). Печете в предварително загрята фурна за около час.
След час смесете брашното и червения пипер с чаша вода, за да няма бучки, след което изсипете тази смес равномерно върху ястието.
Върнете тавата във фурната и печете още половин час или докато покафенеят.