Шоколадов ганаш и сладък крем от лайм между пластове от шоколадови блатове – невероятно вкусна комбинация!
Продукти за тортата
За блатове те:
Яйца – 5 броя
Брашно – 100 грама
Какао на прах – 30 грама
Масло – 50 грама
Прясно мляко – 50 мл
Захар – 140 грама
Сол – 1 щипка
За шоколадовия ганаш:
Прясно мляко – 125 мл
Мед – 1 супена лъжица
Черен шоколад (50% какао и повече) – 220 грама
Масло – 1 супена лъжица
За крема:
Лайм (ще ви трябва 170 мл сок) – 6 броя
Желатин – 7 листа
Кисело мляко – 500 мл
Пудра захар – 150 грама
Сметана – 150 мл
Как да си я приготвите:
Включете фурната да загрява на 175 градуса. Покрийте форма с хартия за печене, намажете стените.
Маслото се разтопява в малко топло мляко.
Брашното и какаото се смесват. Разбийте яйцата със захарта и с щипка сол на пяна, добавете млякото, брашното и какаото и разбъркайте добре с миксер. Изсипете сместа в подготвената форма и печете в продължение на 30 минути.
Готовият блат се оставя да се охлади напълно и се нарязва на 3 отделни блата.
За крема: Накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Настържете кората от 2 лайма, изстискайте 170 мл сок и добавете пудрата захар.
Отцедете желатина, добавете няколко супени лъжици сок от лайм и леко затопете, за да се разтвори напълно желатина. Смесват се разтвореният желатин, сокът от лайм и киселото мляко. Сложете в хладилника за 20 минути. Разбийте сметаната и я смесете с останалите продукти. Кремът трябва да започене да се сгъстява.
За ганаша: Сварете прясното мляко и добавете към него меда, свалете от огъня и изсипете нарязания на ситно шоколад и маслото. Разбърквайте непрекъснато около 5 минути.
Сглобяване на тортата: Закрепете тортата във форма с махащо се дъно. Сложете първия блат, след това изсипете около 5-6 супени лъжици ганаш и загладете. Сложете слой от 1/3 от крема.
Следващата стъпка: втори блат, ганаш, крем, трети блат, ганаш, крем.
Оставете атрактивната торта най-малко 4 часа в хладилник, за да се втвърди.