Руската салата е почти задължителна на всяка фамилна сбирка у нас. Чудесна е като предястие, но често пъти се нахранвам само с нея, защото е доста тежичка и засищаща.
Руска салата без картофи
Необходими продукти:
300 г кисели краставички (без захар)
200 г карфиол
300 г грах
150 г шунка
150 г мариновани гъби
30 г масло гхи
хималайска сол
черен пипер
За майонезата:
2 яйца
250 мл зехтин
1/2 ч.л. лимонтузу
1/2 ч.л. хималайска сол
Начин на приготвяне:
Първо почистваме карфиола, настъргваме го на едро ренде и го запържваме с маслото в тиган, докато се изпари течността. Оставяме настрана, докато изстине, подправяме с черен пипер и сол.
Приготвяме майонезата, като във висока тясна купа чукваме яйцата, прибавяме лимонтузуто, зехтина и малко сол. Пасираме отдолу на нагоре за около минута-две.
Накрая смесваме майонезата с карфиола, нарязаните на ситно краставички, шунката, маринованите гъби и граха. Руската кето салата вече е готова!