Рулца от тиквички - едно от най-добрите мезета за празничната трапеза. И тази популярност е оправдана: изглеждат апетитно, елегантно, лесно можете да ги приготвите, а продуктите са от най-често използваните.
Традиционната и най-проста плънка за рулата от тиквички е меко сирене с билки и чесън . Но днес ще разширим обхвата на вкусови комбинации! Имаме готови рецепти и за месоядни, и за вегетарианци - изберете каквото ви хареса.
Как да приготвим рулцата от тиквички
За да приготвите рулца, изберете млади тиквички, не по-дълги от 15 см. Нарежете зеленчуците на тънки ивици . След това можете да изпържите филийките от двете страни, докато се запекат, като използвате малко количество мазнина или ги запечете на сух тиган. Втори метод: Намажете ивиците с малко зехтин и ги запечете във фурната в продължение на 5 минути на 180 градуса.
Използвайки растително масло, не забравяйте, че тиквичките го поглъщат като гъба. След приключване на топлинната обработка поставете тиквичките върху попивателна хартия за отстраняване на излишната мазнина.
Рулца от тиквичка с различни плънки
- От сирене с чесън и билки
200 грама крема сирене се смилат с малко количество зелени подправки . Добавете пасирани 2 скилидки чесън и няколко домата , нарязани на тънки филийки. Намажете върху тиквичките слой от сирене, поставете парче домат и навийте на руло.
- С пиле, доматен сос и чесън
Накъсайте печени или пържени пилешки гърди , смесете с доматен сос , овкусен на вкус и смесен с 2 смлени скилидки чесън. Разпределете върху тиквичките и, ако е необходимо, поръсете всико с настърган кашкавал .
Нарежете и запържете около 100 г гъби , добавете малко праз . Настържете 1 морков , добавете към него 1-2 скилидки чесън и залейте с 1 ч. л. ябълков оцет. Смесете морковите и гъбите, разпределете върху ивиците тиквички и навийте на руло.
Настържете моркови на ренде, добавете ситно нарязана чушка . Нарежете домати. Върху тиквичките подредете няколко листа рукола , 2 ч.л. моркови и черен пипер , резенче домат . Подправете със сол и навийте.
100 гр. осолена сьомга нарежете на ивици. 150 грама меко сирене или извара смесете със счукана скилидка чесън и заквасена сметана. Поставете плънката върху ивиците тиквички, навийте и по желание гарнирайте с маслини.
Върху филийки тиквички поставете парче шунка , поръсете с настъргано сирене , навийте на руло. Поставете рулата в тавичка и ги поръсете с галета и настъргано сирене/кашкавал, след което запечете в продължение на 10 минути на 180 градуса.
Смелете шепа орехи и белен слънчоглед , добавете няколко листа мента , 1 скилидка чесън и 1 ч.л. зехтин . Смелете всичко на хомогенна маса. Орехите смесете с 200 грама нискомаслено сирене, подправете със сол и черен пипер на вкус. Разпределете всичко върху тиквичките и навийте на руло.
За удобство рулцата може да прикрепите с клечки за зъби, шишчета илида завържете със стръкче зелен лук. Фантазия!