Обредна питка за Петковден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Обредна питка за Петковден
Обредна питка за Петковден
3589
Източник: edna.bg
Обредна питка за Петковден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес е Петковден , един от най-големите християнски празници в есенния църковен календар, а традицията повелява да се раздава обредна питка . Предлагаме ви рецептата на лесна и вкусна Питка за Петковден , с която да зарадвате близки и роднини:

Обредна пита за Петковден

Продукти:

1 килограм брашно

500 милилитра прясно мляко

2 яйца

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици сол

1 супена лъжица олио

около 20 грама прясна мая

Приготвяне:

Маята се разтваря в затопленото прясно мляко и се оставя за няколко минути.

В отделен съд се поставя половината от брашното, към което се добавя разтворената мая с млякото, солта, захарта, олиото и се бърка до получаването на смес, подобна на каша.

Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти, за да вкараме въздух в него и да "бухне" питата. 

Намазняваме и набрашняваме тавичка, а в нея слагаме тестото, оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути. Печем питата за 40 минути при умерена фурна.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft