Днес е Петковден , един от най-големите християнски празници в есенния църковен календар, а традицията повелява да се раздава обредна питка . Предлагаме ви рецептата на лесна и вкусна Питка за Петковден , с която да зарадвате близки и роднини:
Обредна пита за Петковден
Продукти:
1 килограм брашно
500 милилитра прясно мляко
2 яйца
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици сол
1 супена лъжица олио
около 20 грама прясна мая
Приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко и се оставя за няколко минути.
Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти, за да вкараме въздух в него и да "бухне" питата.
Намазняваме и набрашняваме тавичка, а в нея слагаме тестото, оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути. Печем питата за 40 минути при умерена фурна.