Необходими продукти:
За маята:
- 18 грама мая
- 20 грама захар
- 100 милилитра топло прясно мляко
- 50 грама брашно
За тестото:
- 3 яйца, на стайна температура
- 130 грама захар + още за поръсване
- 1 ампула ванилия
- 60 милилитра олио
- 60 грама краве масло, разтопено
- 150 милилитра прясно мляко, на стайна температура
- кората от 1 лимон
- 550 грама брашно
- 1 разбито яйце, за намазване
За плънката:
- локум на вкус
- стафиди на вкус
- орехи на вкус
- мармалад на вкус
- Начин на приготвяне:
В купа сложете натрошете маята и добавете захарта, топлото мляко и брашното. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре.
В купата на планетарен миксер добавете яйцата, захарта и ванилията и разбийте. Когато съставките се смесят, добавете олиото, маслото и млякото, като биете през цялото време.
Изключете миксера, махнете приставката за разбиване и настържете кората на един лимон. Сложете приставката за тесто, добавете част от брашното и включете миксера отново. Докато тестото се разбърква, добавяйте още от брашното. Когато половината от него вече е поела, сложете и шупнатала мая. Продължете да разбърквате и прибавете останалото брашно.
Оставете миксера да меси за около половин час, като от време на време обирате с шпатула стените на купата.
След като тестото е готово, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои размера си.
Намажете с олио работния си плот. Когато тестото втаса, извадете от купата и сложете върху плота. Омесете леко с ръце и оформете козунака. Може да направите няколко по-малки или един голям.
Сплетете на плитка, като във всяка лента слагате от желаната плънка. След като оформите козунака, го сложете в намазнена форма за печене. Покрийте и оставете да втаса, докато удвои размера си.
Когато козунакът изпълни формата си, разбийте едно яйце. Намажете и поръсете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути или до златисто.
Извадете и оставете леко да се охлади преди поднасяне.