Обърнат френски сладкиш с праскови - крехък блат, пропит с много карамел. Пухкав и сочен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Обърнат френски сладкиш с праскови - крехък блат, пропит с много карамел. Пухкав и сочен:
Обърнат френски сладкиш с праскови - крехък блат, пропит с много карамел. Пухкав и сочен:
60946
Обърнат френски сладкиш с праскови - крехък блат, пропит с много карамел. Пухкав и сочен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В днешния плодов сладкиш прасковите заемат най-видното място - те са най-горният пласт на сладкиша, въпреки, че се пекат на дъното на формата. Сочните филийки от праскова са обвити в карамел, образувайки ароматен сос, който след това попива в блата. Всъщност това е вариант на прочутия френски сладкиш Тарт татен , който се прави с ябълки, но и с други плодове.  Обърнатият прасковен сладкиш е чудесен и само така, и с топка сладолед, и с лъжичка бита сметана.

Както и да го поднесете, всички ще бъдат очаровани! Ето и рецептата за обърнат сладкиш с праскови :

Обърнат прасковен сладкиш

Продукти:

3-4 праскови (~ 500 г)

⅓ чаша (80 г) захар

3 супени лъжици (45 г) вода

За масления блат:

110 гр. масло със стайна температура

½ чаша (100 г) захар

3 яйца

1 чаша (140 г) брашно

¾ ч.л. бакпулвер

¼ ч.л. сол

¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче

За поднасяне:

½ чаша бита сметана + 2 с.л. заквасена сметана + 1 с.л. ром или амарето
или
топка сладолед

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 ° C.

Намажете с масло или олио кръгла тавичка с диаметър 23 см. Покрийте дъното на формата с хартия за печене и също я намажете с масло.

Нарежете прасковите на половинки и отстранете костилката. Нарежете всяка половинка на филии с дебелина 1-1,5 cm. Поставете филийки в кръг на дъното на формата, за предпочитане на един слой

За карамела:

В малка тенджера или тиган загрейте захарта и водата на умерен огън. Варете бавно, до светлокехлибарен цвят, 8 - 10 минути. Не разбърквайте захарния сироп, само от време на време разклащайте съда за равномерно карамелизиране на захарта. В последните 2 минути обърнете специално внимание на карамела, защото след като изври водата, процесът се ускорява и карамелът бързо променя цвета си.

праскови в карамел

Щом карамелът придобие лек кехлибарен цвят, веднага го излейте (на тънка струя в кръг) в приготвената форма върху прасковите. След като влезе в контакт със студените праскови, карамелът се втвърдява, но по време на печенето се стопява отново.

За блата:

В малка купа пресейте брашното, бакпулвера, содата, солта (и индийското орехче, ако се използва).

Разбийте маслото и захарта с миксер до гладкост, 2 минути.

Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Разбийте до пухкава лека маса.

маслен блат

Добавете постепенно сместа с брашно към яйчената смес. Разбъркайте с миксер на ниска скорост или със силиконова шпатула, докато сухите бучки изчезнат. Поставете тестото във формата върху прасковите и загладете с шпатула.

Печете за 40-45 минути на долната скара на фурната, до златисто кафяво.

Извадете от фурната, охладете върху решетка за 15 минути, без да изваждате от формата.

Очертайте с нож по ръба на формата, сложете чинията за сервиране и внимателно обърнете сладкиша върху чинията. Сочните праскови пускат много сок, така че част от сока може да изтече в чинията.

Поднесете прасковения сладкиш топъл или охладен с добавка по желание!

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft