Всеки обича този обяд с патладжани , приготвя се лесно и всеки може да си го позволи, евтин е. Освен, че се прави много лесно и бързо, това ястие е много вкусно, обилно и засищащо, тъй като е пълно с витамини - истински обяд за шампиони !.
Ястието се приготвя бързо и лесно, като ще ви трябват следните съставки:
Обяд за шампиони с патладжани
Продукти:
2 патладжана
3 домата
140 г спанак
4 супени лъжици рикота или извара
1 скилидка чесън
200 г сирене
доматен сос (сос Маринара)
кашкавал (пармезан) за поръсване
сол, черен пипер, босилек и зехтин според нуждите
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват под течаща вода, след което им се отрязва дръжката и се нарязват продълговати на ленти с ширина около 1 см. Наредете ред патладжани в намазнена тава със зехтин, след което овкусете със сол, черен пипер и малко босилек, след което намажете с още малко зехтин.
След това се нарежда още един ред, след което се овкусява и маже с мазнина и така докато изразходвате всички патладжани. След това се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.
Междувременно измийте червените домати и ги нарежете на кръгчета и ги посолете с малко сол, след което ги оставете настрана. Спанакът също се измива, слага се в купа, овкусява се с микс от подправки по избор и се смесва с извара, рикота или друго сирене, което се натрошава лесно.
Върху спанака се настъргва малко чесън и сместа се разбърква. Като се изпекат патладжаните, се оставят малко да изстинат, след което в огнеупорен съд се нареждат първо най-дългите ленти патладжан, така че да се нареди първият ред, но се оставя да виси малко навън (за да може повърхността ще бъде покрита с тях по-късно).
Печените патладжани трябва да са меки. След първия слой добавете спаначената смес в средата на тавата и я разпределете равномерно. Частите, които излизат от тигана, не се мажат.
Отгоре се полива с малко зехтин, след което се нареждат доматите и накрая се поръсват със сирене и доматен сос. След това процедурата се повтаря, като се нарежда втори слой патладжан, след това сместа от спанак, зехтин, домати, сирене и доматен сос.
Накрая се завършва като се нарежда последният ред патладжани, като незатворените части отстрани се застъпват с парчетата от първия ред, които излизат от тавата. Накрая се поръсва с още малко кашкавал или пармезан и доматен сос.
Можете да използвате доматен сос или сос маринара, както се използва в оригиналната рецепта. За да получите сос маринара, към доматения сос добавяте чесън, риган, босилек и ситно нарязан лук. Можете да сготвите всичко това предварително, но не е нужно, тъй като сосът ще се изпече в тавата.
Обядът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 30 минути. Обядът е толкова фантастичен, но и обилен, че е достатъчен за цялото семейство.
Да ви е сладко!