Дядо ми от Германия винаги ядеше домашно приготвена храна, която приготвяше сам през цялото време. Ядеше много плодове и зеленчуци, а за обяд винаги приготвяше месо и този обяд му беше любим. Имам рецептата записана в тетрадката с рецепти, като подарък от него, но вече я знам наизуст, защото често я приготвям и е много вкусна.
Обядът с месо винаги е засищащ, затова много хора го предпочитат, за да си набавят необходимите хранителни стойности. В комбинация със зеленчуци и особено когато е подправено и изпечено, месото е удоволствие за хапване. По-долу прочетете немската рецепта за вкусен и здравословен обяд . Ето какво ви трябва:
Обяд по немски
Продукти:
5 долни пилешки бутчета
2 супени лъжици олио
малко сол, черен пипер, подправки като риган например
30 г масло
1 средно голяма глава лук
3 моркова
4-5 картофа
4 скилидки чесън (или повече, на вкус)
шепа магданоз
За соса:
90 мл мед
3 супени лъжици соев сос
100 мл доматен сос или доматено пюре
4-5 супени лъжици горчица
2 супени лъжици лимонов сок
Приготвяне:
Бутчетата трябва да са с кости, ако са влажни, се избърсват със салфетка и се овкусяват със сол, черен пипер и риган на вкус. В тиган на котлона, включен на средна температура, сложете да се разтопи кубче масло, след което в него запържете пилешкото месо от двете страни, докато хване хубава коричка.
Когато месото стане златисто-кафяво, извадете го от тигана и добавете още малко олио, ако цялото е попило в месото. След това нарежете на ситно 1 глава лук и я запържвете в загрятото олио на умерена температура, като разбърквате от време на време.
Междувременно нарежете моркова на много ситно, а ако ви е по-лесно може и да го настържете. Измийте няколко пъти картофите под вода, след което ги обелете и нарежете на по-малки кубчета. Когато лукът стане стъклен и омекне, добавете нарязания на ситно морков, а след това и картофите. Добавете малко сол на вкус.
Пържете около 8 минути на среден огън, като разбърквате от време на време на всеки 2 минути или според нуждите. Скилидките чесън нарежете на тънки листенца, малки кубчета или ги прекарайте през преса. След като изтече времето, ги добавете в тигана и ги оставете да се запържат още малко и да пуснат прекрасния си аромат.
Преди края нарежете на ситно шепа магданоз и го добавете към запържените зеленчуци. Разбъркайте и смесете съставките, след което ги прехвърлете в тава за печене и подредете месото отгоре. Междувременно пригответе соса, който придава особена сочност на целия обяд.
ЗА СОСА: В тигана, в който сте запържили зеленчуците, добавете 90 г мед и изчакайте бавно да се разтопи. Когато медът се разтвори, добавете 3 супени лъжици соев сос и веднага след това 100 мл доматен сос или доматено пюре. Добавете 4-5 супени лъжици горчица. Запържете соса докато заври и след това оставете за още 2 минути.
Накрая добавете 2 супени лъжици лимонов сок и разбъркайте. Месото се залива с готовия сос и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-35 минути. Докато пилешките бутчета и зеленчуците се пекат, пригответе вкусна салата.
Поднесете месото със свежата салата и се насладете на прекрасния вкус на това ястие.