Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето.
Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс . Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си“.
Пастирът Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици. Преди това мъжът сам е заколил животното и се порязал, но не потърсил лекарска помощ.
„Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна други гост на предаването „Събуди се“-д-р Бойко Ликов, директор на център „Оценка на риска“ в БАБХ.
26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Сред тях има и 6-годишно дете. То също е консумирало от месото, но за момента няма оплаквания.
Започнало е лечението им – те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.