Обясниха, как да се предпазим от антракс!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Обясниха, как да се предпазим от антракс!
8383
Източник: Блиц
Снимков материал: pixabay.com
Обясниха, как да се предпазим от антракс!

Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето.

Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс . Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си“.

Тези разяснени даде пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести след смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия.

 

Пастирът Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици. Преди това мъжът сам е заколил животното и се порязал, но не потърсил лекарска помощ.
„Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна други гост на предаването „Събуди се“-д-р Бойко Ликов, директор на център „Оценка на риска“ в БАБХ.

 

26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Сред тях има и 6-годишно дете. То също е консумирало от месото, но за момента няма оплаквания.

 

Започнало е лечението им – те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft