1 чаша овесени ядки
1/2 чаша овесено брашно (или смлени овесени ядки)
1 чаша брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1 1/2 чаша кисело мляко
1/4 чаша олио
2 яйца
3/4 чаша захар
1 чаша боровинки
1 1/2 ч.л. лимонова кора
3 ч.л. смляно ленено семе (по желание)
1 с.л. овесени ядки за поръсване (по желание)
Загрейте фурната на 175 градуса.
Покрийте форма за кекс с хартия за печене или я намажете с олио. В купа смесете овесените ядки, овесеното брашно, обикновеното брашно, бакпулвера, содата, захарта и солта. Прибавете около 2 с.л. от тази смес към боровинките. Така те няма да потънат на дъното на кекса. В купата на миксера сложете киселото мляко, олиото и яйцата. Прибавете сухите съставки към тази смес на 3 порции, като разбивате добре след всяка нова добавка, докато всичко стане на хомогенна смес. Внимателно прибавете боровинките и лимоновата кора, като бъркате с дървена лопатка. Излейте тестото в приготвената форма и поръсете с около 1 с.л. овесени ядки. Печете 55-60 минути, докато при тест със суха клечица тя излезе чиста. Оставете кекса да се охлади 15 минути, след това го извадете от формата. Оставете да изстине върху кухненска решетка.