Ние, момичетата, често искаме нещо вкусно. Но страховете от натрупване на излишни килограми ви карат да се откажете от сладкото. За да не се измъчвам, намерих отлична рецепта за печиво, която не вреди на фигурата . Овесен пай с ябълки се превърна в истинско спасение за мен. Нискокалоричният и вкусен десерт надмина всичките ми очаквания.
Оригиналната рецепта използва захар за сладостта. Но можете лесно да замените някои с мед или друг здравословен подсладител. Не се притеснявайте, че има повече ябълки от самото тесто. Това прави овесената торта много сочена и нежна. Не забравяйте да поръсите ябълките с цитрусов сок, за да не потъмнеят. Ето и рецептата?
Съставки
Масло 120 г
захар 160 г
Сол 1 щипка
яйце 3 бр.
Пшенично брашно 100 г
овесени ядки 150 г
Бакпулвер 1 ч.л
канела 1 ч.л
ябълки 4 бр
Лимон 1 бр.
Подготовка
Комбинирайте омекналото масло със захарта и солта. Разбийте с миксер за 5 минути. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате, докато се получи гладка, лека паста.
Добавете овесените ядки, бакпулвера и канелата към пресятото брашно. Разбъркайте получената смес в течната маса със силиконова шпатула, като изсипете на няколко етапа. Трябва да имате меко тесто.
Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Полейте леко с лимонов сок. Натрийте кората от лимона и добавете към тестото. Изпратете ябълки там. Смесете добре.
Намажете 26 см тава с масло, разпределете тестото и заравнете. Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-50 минути. Можете да проверите готовността с клечка за зъби.