1 кг кайма смес (60% телешко и 40% свинско месо)
2 моркова
2 глави лук
2 скилидки чесън
80 мл олио
1 с. л. сос Уорчестър
1 ч. л. доматен концентрат
1 в. ч. червено вино
100 мл телешки бульон
3 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
за картофеното пюре:
600 г картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
3 жълтъка
сол и черен пипер на вкус
Картофите се обелват и се слагат в подсолена вода да се варят.
Олиото се загрява в тиган. Добавя се каймата и се мачка с вилица или дървена лъжица, за да стане на трохи.
Морковите се настъргват, лукът се нарязва наситно, а чесънът се накълцва. Прибавят се към каймата, посолява се и се поръсва със стрит черен пипер. Бърка се до омекване на зеленчуците.
Сосът „Уорчестър“ и доматеният концентрат се добавят към сместа в тигана, бърка се още около 5 минути и се налива виното. Разбърква се и се сипва телешкият бульон.
Когато течността се изпари, се овкусява с наситнените мащерка и розмарин. Разбърква се и сместа се пресипва в тава за печене.
Сварените картофи се намачкват с лъжица за пюре или с преса за картофи.
Докато са още топли, се прибавят маслото и млякото. Подправя се със сол и черен пипер. Добавят се жълтъците и се разбърква до хомогенизиране.
Картофеното пюре се разпределя върху сместа с каймата. Паят се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30–40 минути, до зачервяване на пюрето.
Когато паят е готов, се оставя да изстине за около 30 минути. Така при рязането парчетата ще запазят целостта си.