1 пушен свински бут
1 малка кисела зелка
300 гр. ориз
2 глави лук
200-300 мл. доматен сок (домашен)
2 супени лъжици пюре от патладжан (люто)
1 ч.л. риган
50 мл. олио
2-3 супени лъжици червен пипер
Отстранява се кожата от бута, слага се заедно със ситно надробеното зеле в тенджера (може и под налягане) и се вари, докато месото започне да се отделя от костта.
Лукът се нарязва ситно и се запържва с малко олио, докато стане прозрачен. Добавя се и оризът и щом се запържи, се добавя соса от домати, риганът и патладжаненото пюре.
Изстиналото месо се накъсва на малки парчета, слага се в глинен гювеч, добавя се сместа с ориза, киселото зеле, овкусява се с червения пипер, ситно нарязана люта чушка, малко подправки и млян черен пипер.
В гювеча се долива малко вода (около 500 мл.) и се слага във фурната на 250 градуса за 15 мин., а след това фурната се намалява на 150 градуса и ястието се пече още 1 час и 45 мин.