ОГНЕНА ЛЮТИВКА от моркови - момичета, това е по-вкусно от лютеницата! Не пропускам зима да я приготвя:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ОГНЕНА ЛЮТИВКА от моркови - момичета, това е по-вкусно от лютеницата! Не пропускам зима да я приготвя:
ОГНЕНА ЛЮТИВКА от моркови - момичета, това е по-вкусно от лютеницата! Не пропускам зима да я...
57391
ОГНЕНА ЛЮТИВКА от моркови - момичета, това е по-вкусно от лютеницата! Не пропускам зима да я приготвя:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Предлагам ви да опитате рецептата за Огнена лютивка от моркови - буквално не можем без нея вече трета зима. И сладка, и леко пикантна - гъделичка приятно небцето и не можеш да оставиш лъжицата, докато бурканчето не свърши! Пригответе си тази хит салата с моркови за зимата, която е евтина, но много вкусна.

Това ни пише нашата читателка Валентина, която бе така любезна да сподели с всички нас рецептата:

Огнена лютивка от моркови

Продукти: 

  • 3 кг сварени във вода моркови
  • 3 кг печени и почистени от семките и дръжките червени чушки
  • 1 кг люти чушки
  • 1 връзка магданоз
  • 3- 4 глави чесън
  • 200 мл бял (алкохолен) оцет 9%
  • 4-5 супени лъжици сол по ваш вкус
  • 300 мл олио
  • 1 пакетче черен пипер на зърна
  • може да добавите и дафинов лист
  • 2 супени лъжици захар

Бързи инструкции: комбинирайте всички тези съставки и ги оставете да престоят няколко часа, за предпочитане цяла нощ. Напълнете стерилизираните буркани и ги поставете да се пастьоризират на 90 градуса за 1 час. Ако не искате да пастьоризирате салатата, добавете 1,5 пакетчета консервант от 5гр.

морковена лютивка

Приготвяне: 

Обелете морковите и ги сварете в обикновена вода (без сол). Не ги варете докрай, а само докато омекнат малко, за да не се разпаднат после като изстинат.

варени моркови

Почистете един килограм люти чушки от дръжките и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене, напръскайте ги с малко олио и ги сложете във фурната да се пекат, но само докато омекнат, но не и да се изпекат напълно. Те не трябва да се белят.

Изпечете обикновените чушки, обелете ги и почистете от семките. Разделете главите чесън на скилидки, залейте ги с гореща вода, за да се обелят добре, след което ги нарежете на филийки.

печени чушки

Нарежете чушките на кубчета и ги изсипете в голяма широка тенджера, добавете наситнен магданоз, чесън, нарязани на колелца моркови, подправете с: две супени лъжици захар, черен пипер на зърна, дафинов лист, 300 мл олио, 200 мл бял оцет, 4 супени лъжици сол (или на вкус).

чушки с моркови

мариновани моркови с чушки

Разбъркайте добре с лъжица или ръце, за да комбинирате и разтворите съставките, след това покрийте и оставете да се мариноват за поне 3-4 часа или за предпочитане цяла нощ. На следващия ден напълнете чистите буркани (натиснете, за да няма празни места).

моркови лютивка

лютивка от моркови в буркани

Затворете ги с нови капаци, наредете ги в студена фурна и я включете на 90 градуса. Пастьоризирайте ги за час и ги оставете да изстинат във фурната.

 буркани лютивка

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft