Предлагам ви да опитате рецептата за Огнена лютивка от моркови - буквално не можем без нея вече трета зима. И сладка, и леко пикантна - гъделичка приятно небцето и не можеш да оставиш лъжицата, докато бурканчето не свърши! Пригответе си тази хит салата с моркови за зимата, която е евтина, но много вкусна.
Огнена лютивка от моркови
Продукти:
- 3 кг сварени във вода моркови
- 3 кг печени и почистени от семките и дръжките червени чушки
- 1 кг люти чушки
- 1 връзка магданоз
- 3- 4 глави чесън
- 200 мл бял (алкохолен) оцет 9%
- 4-5 супени лъжици сол по ваш вкус
- 300 мл олио
- 1 пакетче черен пипер на зърна
- може да добавите и дафинов лист
- 2 супени лъжици захар
Бързи инструкции: комбинирайте всички тези съставки и ги оставете да престоят няколко часа, за предпочитане цяла нощ. Напълнете стерилизираните буркани и ги поставете да се пастьоризират на 90 градуса за 1 час. Ако не искате да пастьоризирате салатата, добавете 1,5 пакетчета консервант от 5гр.
Приготвяне:
Обелете морковите и ги сварете в обикновена вода (без сол). Не ги варете докрай, а само докато омекнат малко, за да не се разпаднат после като изстинат.
Почистете един килограм люти чушки от дръжките и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене, напръскайте ги с малко олио и ги сложете във фурната да се пекат, но само докато омекнат, но не и да се изпекат напълно. Те не трябва да се белят.
Изпечете обикновените чушки, обелете ги и почистете от семките. Разделете главите чесън на скилидки, залейте ги с гореща вода, за да се обелят добре, след което ги нарежете на филийки.
Нарежете чушките на кубчета и ги изсипете в голяма широка тенджера, добавете наситнен магданоз, чесън, нарязани на колелца моркови, подправете с: две супени лъжици захар, черен пипер на зърна, дафинов лист, 300 мл олио, 200 мл бял оцет, 4 супени лъжици сол (или на вкус).
Разбъркайте добре с лъжица или ръце, за да комбинирате и разтворите съставките, след това покрийте и оставете да се мариноват за поне 3-4 часа или за предпочитане цяла нощ. На следващия ден напълнете чистите буркани (натиснете, за да няма празни места).
Затворете ги с нови капаци, наредете ги в студена фурна и я включете на 90 градуса. Пастьоризирайте ги за час и ги оставете да изстинат във фурната.