Ако не може да си представите боба или киселото зеле без люти чушки , имаме идеалната рецепта за вас! Тази огнена пърженица с люти чушки и чесън е идеална за всички любители на лютичкото и пикантното. Приятното съчетание на чорбаджийски чушки и чесън ще се понрави и на най-изтънчения вкус, а ако я затворите в буркани, ще си имате и за зимата.
Огнена пърженица с люти чушки и чесън
Продукти:
1 кг люти чушки (за предпочитане чорбаджийски)
300 мл олио (за пържене)
За маринатата:
400 мл оцет
по 1 с.л.сол на буркан
1 малка връзка копър - 5 стръка
1 глава чесън
по 3 с.л.захар на буркан
Приготвяне:
Първо измийте добре чушките, почистете от дръжките и ги подсушете. След това ги набодете на няколко места с нож, за да не пръскат при пърженето.
В дълбок тиган загрейте 300 мл олио и изпържете в него чушките до златисто от двете страни - може да покриете с капак, за да не пръска олиото.
Отцедете изпържените чушки и ги прехвърлете в тенджера.
Пригответе маринатата - смесете оцета, захарта и сол на вкус, след което разбъркайте сместа на слаб огън, докато се разтопи захарта. Нарежете на ситно копъра и чесъна, и ги добавете към маринатата.
Залейте чушките в тенджерата с топлата марината и оставете да покиснат вътре за 20 -30 минути. След това напълнете с туршията буркани (от тази доза излизат 2 средноголеми буркана), залейте с марината до горния ръб и затворете плътно с капачка с винт.
Оставете ги на хладно и тъмно място за зимата.