В допълнение към обичайните заготовки от домати и краставици, ние предлагаме да направите вкусна пикантна туршия от бяло зеле. Това лютичко мезе ще се хареса на любителите на пикантното. Предястието се приготвя от най-простите съставки, много просто и бързо: всяка домакиня трябва да има няколко буркана от Огнената туршия .
Огнена туршия
Продукти:
- 2 глави бяло зеле;
- 500 г червени пиперки;
- 5-6 люти чушки;
- 2 скилидки чесън;
- 1 връзка магданоз;
- 2 домата;
- 4 супени лъжици сол;
- 1,5 супени лъжици захар;
- 2 лимона;
- 1 лъжица лют червен пипер;
- 1 чаша оцет.
Приготвяне:
Нарежете зелето на доста големи парчета и натрийте със сол. Към зелето добавете захарта и сока от два лимона и разбъркайте добре. Покрийте съда със зелето с прозрачно фолио и оставете на стайна температура за една нощ.
Подгответе останалите зеленчуци като ги нарежете в кухненски робот. Добавете червения лют пипер и оцета към зеленчуковата паста.
Комбинирайте зелето със зеленчукова паста.
Напълнете стъклени буркани с пикантното. Зелето трябва да се уплътни старателно. Залейте зелето с пуснатия от зеленчуците сок и затворете бурканите плътно с капаци.
Пикантното зеле може да се сервира след 3 седмици.