Ако обичате леко пикантния вкус, то този вариант на кисели краставички определено ще ви допадне! Хем хрупкави, хем леко лютички и леко кисели - перфектното съчетание, което радва вкусовите рецептори. Ето как се правят пикантни кисели краставички :
Пикантни кисели краставички
Продукти:
Краставици - 3,5 кг
Вода - 1,5 литра
Чили кетчуп - 8 супени лъжици
Сол - 2 супени лъжици
Захар - 100 гр.
Оцет 9% - 100 мл
Подправки за 1-литров буркан:
Чесън - 4 скилидки
Зърна черен пипер - 5 бр.
Бахар - 2 бр.
Дафинов лист - 2 бр.
Магданоз, хрян, копър - на вкус
Приготвяне:
Измийте краставиците и ги накиснете във вода поне 5 часа. Стерилизирайте бурканите в кипяща вода, над пара, във фурната или в микровълновата печка. Разстелете подправките на дъното на всеки буркан: чесън, черен пипер, бахар, копър, хрян, магданоз. След това напъхайте хубаво краставичките, така че да запълнят буркана.
Приготвяне на маринатата: Добавете захар, сол и кетчуп към врящата вода. След 10 минути варене налейте оцета. Попарете металните капачки с вряща вода. Налейте горещата марината в бурканите с краставици. Веднага ги затворете плътно с капаци. Без стерилизация, краставичките стават хрупкави и не преварени, а лютият кетчуп ги прави приятно пикантни.
След затваряне бурканите трябва да стоят увити в нещо и обърнати с главата надолу, докато се охладят напълно. Охладените буркани с краставички се подреждат и съхраняват на хладно място.