1 средно голяма спагетена тиква (специален сорт, чиято вътрешност наподобява спагети)
2 с.л. масло
1 малка глава лук, нарязана на тънко
¼ ч.л. пикантен червен пипер (или още на вкус)
1 ч.л. прясна мащерка
½ чаша заквасена сметана
½ чаша настъргано сирене чедър (кашкавал)
Разрежете тиквата на половина и махнете семето. Поставете в съд с капак, заедно с 1-2 пръста вода и пуснете да се пече в микровълновата фурна за 10-12 минути. В средно голям съд на умерен огън сложете маслото, лука, червения пипер и мащерката и задушете, докато лукът леко покафенее. Осолете и сложете черен пипер на вкус.
С вилица издълбайте вътрешността на изпечената тиква и прехвърлете в малка купа. Смесете тиквата, лука, сметаната и половината сирене и объркайте добре. Прехвърлете сместа в намаслена тавичка и поръсете с останалото сирене. Сложете за 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна и запечете, докато хване златисто-кафява коричка.