Храните продължават ценовото рали напук на мерките, които служебната власт предприе.
Аномалията при цените на млякото, което от фермата до магазина поскъпва три пъти, видяна и от земеделския министър Явор Гечев, може да се открие и при други храни.
Надценката на търговците в България стига фантастичните 79%, което означава, че от склада до магазина цените почти се удвоят. А средното оскъпяване на хранителните продукти по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36 на сто.
Това потвърждава сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна.
Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около двайсетина процента са родно производство.
През последната седмица те са поскъпнали с малко над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна – докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за килограм, средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.
Всъщност в големите търговски вериги има и доста по-скъпи ябълки, но те са от специални сортове.
Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните – с 32%.
Краставиците ударници по поскъпване за седмица достигнаха рекордна цена от 8 лв. за килограм.
Противно на очакванията търговската надценка при бананите е доста ниска на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86, докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв. Причината вероятно е, че са нетраен продукт, а и цената им през последната зима вече е доста висока, което силно намалява броя на купувачите им, а в същото време разходите по транспорт и съхранението им са високи.
С голям марж работят търговците при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение.
Например бялото саламурено сирене се оскъпява с 50% от тържището до магазина, като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за килограм. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв. По тържищата се е повишила с 0,9% за последните 7 дни до 11,35 лв. Най-евтино е по тържищата в Добрич – 7 лв. за килограм.
При прясното мляко разликата между цените на едро и дребно достига 43%, но това важи за млякото с масленост 3% и по-висока. Преди дни производители протестираха срещу ниските изкупни цени - литър мляко се изкупува за 80-90 ст., но в магазините се продава за над 3 лева.
При киселото мляко с 3% и повече масленост търговската надценка е средно 31% за страната, а за кашкавала – 33%.
Прави впечатление, че редица евтини зеленчуци имат всъщност много висока надценка