Огромни надценки при храните от фермата до магазина

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Огромни надценки при храните от фермата до магазина
1910
Снимков материал: pixabay.com
Огромни надценки при храните от фермата до магазина

Храните продължават ценовото рали напук на мерките, които служебната власт предприе.

Аномалията при цените на млякото, което от фермата до магазина поскъпва три пъти, видяна и от земеделския министър Явор Гечев, може да се открие и при други храни.

 
Надценката на търговците в България стига фантастичните 79%, което означава, че от склада до магазина цените почти се удвоят. А средното оскъпяване на хранителните продукти по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36 на сто.

Надценката е много висока при най-бързо развалящите се продукти, както и при тези, които по принцип са с ниска цена и поради това не би се усетила толкова много.

Това потвърждава сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна.

Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около двайсетина процента са родно производство.

 През последната седмица те са поскъпнали с малко над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна – докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за килограм, средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.

Всъщност в големите търговски вериги има и доста по-скъпи ябълки, но те са от специални сортове.

Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните – с 32%.

Краставиците ударници по поскъпване за седмица  достигнаха рекордна цена от 8 лв. за килограм.

Противно на очакванията търговската надценка при бананите е доста ниска на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86, докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв. Причината вероятно е, че са нетраен продукт, а и цената им през последната зима вече е доста висока, което силно намалява броя на купувачите им, а в същото време разходите по транспорт и съхранението им са високи.

С голям марж работят търговците при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение.

Например бялото саламурено сирене се оскъпява с  50% от тържището до магазина, като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за килограм. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв. По тържищата се е повишила с 0,9% за последните 7 дни до 11,35 лв. Най-евтино е по тържищата в Добрич – 7 лв. за килограм. 

При прясното мляко разликата между цените на едро и дребно достига 43%, но това важи за млякото с масленост 3% и по-висока. Преди дни производители протестираха срещу ниските изкупни цени - литър мляко се изкупува за 80-90 ст., но в магазините се продава за над 3 лева.

При киселото мляко с 3% и повече масленост търговската надценка е средно 31% за страната, а за кашкавала – 33%.

Прави впечатление, че редица евтини зеленчуци имат всъщност много висока надценка

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft