Готвих ориз точно като баба ми и майка ми: изсипвах необходимото количество зърнени храни в купа, заливах с вода, която използвах два пъти повече, след което го варих на умерен огън, като разбърквах през цялото време, и се посолява пет минути преди да е готово.
Разказах на мой приятел, който е китаец, за този метод на готвене на ориз. Като чу това, тя се хвана за главата и каза, че през цялото това време само прехвърлям ориз.
Етап №1. Приготвяне на ориза
За китайците готвенето на ориз е изкуство. Отнасят се към него с любов и благоговение, защото това е основният им продукт.
„Оризът трябва да е пухкав и влажен“, споделя приятел.
Първо, тази зърнена култура трябва да се изплакне обилно във вода, докато стане прозрачна. Това е необходимо, за да се отървете от цялото оризово брашно, което се появява поради триенето на оризовите зърна.
— Ако брашното остане, водата става вискозна като лепило, което кара ориза да се слепва. Тъй като водата се сгъстява, тя не може да не се изпари напълно и затова оризът изгаря“, казва още приятелят.
След това оризът се накисва за 30 минути, ако го готвите през лятото, и за 60 минути, ако го готвите през зимата. Набъбва, запазвайки цялата полезност вътре, която няма да изчезне по време на готвене.
Етап №2. Готвене на ориз
След приготвянето на ориза, той трябва да се напълни с вода в следните пропорции: 1: 1,25. Тиган с дебело дъно е най-подходящ за готвене. Не забравяйте да затворите капака.
Благодарение на капака е възможно да се запази максимално парата в тигана, тъй като оризът се готви на пара, а не на вряла вода. Докато заври, огънят трябва да е силен, след което да се намали на среден, а към края на варенето - на най-слаб. Звукът ще ви помогне да определите готовността на ориза: когато водата спре да бълбука, намалете котлона и когато чуете съскане, изключете го.
Етап №3. Завършете готвенето и сервирането
След като изключите котлона, оставете ориза покрит за 10 минути. През това време ще достигне желаното състояние.
— Прието е да осолявате ориза и да добавяте олио още преди да е готов. Но това е грешно. Тогава оризът няма да стане ронлив“, каза китайката.
Оризът трябва да се сервира леко топъл. Обикновено за него се приготвя зеленчуков или месен сос, който съдържа всички необходими подправки, както и сол. След това поръсете със сусам или наситнен зелен лук.