Оказва се, че цял живот съм варила ориз неправилно. Китайка обясни как се приготвя ориза в Китай

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Оказва се, че цял живот съм варила ориз неправилно. Китайка обясни как се приготвя ориза в Китай
Оказва се, че цял живот съм варила ориз неправилно. Китайка обясни как се приготвя ориза в Китай
31629
Оказва се, че цял живот съм варила ориз неправилно. Китайка обясни как се приготвя ориза в Китай
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Готвих ориз точно като баба ми и майка ми: изсипвах необходимото количество зърнени храни в купа, заливах с вода, която използвах два пъти повече, след което го варих на умерен огън, като разбърквах през цялото време, и се посолява пет минути преди да е готово.

Разказах на мой приятел, който е китаец, за този метод на готвене на ориз. Като чу това, тя се хвана за главата и каза, че през цялото това време само прехвърлям ориз.

Тогава тя ми разказа за всички тайни на готвенето на ориз, тоест за това как го готвят в Китай.

Етап №1. Приготвяне на ориза

За китайците готвенето на ориз е изкуство. Отнасят се към него с любов и благоговение, защото това е основният им продукт.

„Оризът трябва да е пухкав и влажен“, споделя приятел.

Първо, тази зърнена култура трябва да се изплакне обилно във вода, докато стане прозрачна. Това е необходимо, за да се отървете от цялото оризово брашно, което се появява поради триенето на оризовите зърна.

— Ако брашното остане, водата става вискозна като лепило, което кара ориза да се слепва. Тъй като водата се сгъстява, тя не може да не се изпари напълно и затова оризът изгаря“, казва още приятелят.

След това оризът се накисва за 30 минути, ако го готвите през лятото, и за 60 минути, ако го готвите през зимата. Набъбва, запазвайки цялата полезност вътре, която няма да изчезне по време на готвене.

Етап №2. Готвене на ориз

След приготвянето на ориза, той трябва да се напълни с вода в следните пропорции: 1: 1,25. Тиган с дебело дъно е най-подходящ за готвене. Не забравяйте да затворите капака.

Благодарение на капака е възможно да се запази максимално парата в тигана, тъй като оризът се готви на пара, а не на вряла вода. Докато заври, огънят трябва да е силен, след което да се намали на среден, а към края на варенето - на най-слаб. Звукът ще ви помогне да определите готовността на ориза: когато водата спре да бълбука, намалете котлона и когато чуете съскане, изключете го.

Етап №3. Завършете готвенето и сервирането

След като изключите котлона, оставете ориза покрит за 10 минути. През това време ще достигне желаното състояние.

— Прието е да осолявате ориза и да добавяте олио още преди да е готов. Но това е грешно. Тогава оризът няма да стане ронлив“, каза китайката.

Оризът трябва да се сервира леко топъл. Обикновено за него се приготвя зеленчуков или месен сос, който съдържа всички необходими подправки, както и сол. След това поръсете със сусам или наситнен зелен лук.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft