Патладжаненото кьопоолу има два начина за приготвяне: продължително и бързо. В първия случай е необходимо да го приготвяте дълго време, за да постигнете деликатната текстура и мек вкус.
Съставки:
Патладжан – 2 броя
Орехи – 40 грама..
Чесън – 1 брой
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
Приготвяне:
Надупчете патладжана с вилица на няколко места и го облечете с хартия за печене. Печете на 180 градуса за около половин час. Докато печете патладжана, натрошете ядките в блендер или в кафемелачка.
Извадете патладжаните от фурната и ги оставете в пакета за 5 минути. След това ги почистете, нарежете ги на парчета и ги смелете в блендер заедно с чесъна. Остава само да ги смесите с орехите и да ги сложете в хладилник. Малкото количество ядки смекчава острия вкус на патладжана. Понякога в патладжанената паста добавят няколко домата, по-рано запържени в тиган, но след това диетичността на кьопоолуто може да се загуби.