2 яйца
1 белтък
малко прясно мляко или вода
черен пипер на вкус
3-4 гъби, на резени
морска сол на вкус
1 1/2 ч.л. олио/зехтин (разделени на 2) – може да използвате зехтина от сушените домати за по-добър вкус
1 шепа бейби спанак (или друг листен зеленчук – например лапад, коприва)
2 с.л. сушени домати от буркан, киснати в зехтин и подправки, нарязани на парченца
1-2 с.л. козе сирене, натрошено
В малка купичка разбийте яйцата, белтъка, млякото/водата и черния пипер и оставете настрана. В среден огнеупорен съд сипете 1 ч.л. зехтин и го сложете на среден огън. Добавете гъбите, поръсете със сол и задушете, докато придобият златисто-кафяв цвят (около 5 минути), като разбърквате от време на време. Извадете от тигана и покрийте гъбите, за да ги запазите топли. Сипете останалата 1/2 лъжичка зехтин в тигана и разбъркайте, за да се смеси мазнината. Разбийте отново яйцата кратко, преди да ги добавите в тигана. Излейте вътре яйчената смес и завъртете тигана, така че да се разпределят равномерно по дъното. Покрийте с капак и оставете да се готви 2 минути, след което поръсете с няколко капки вода (това ще овлажни омлета) и покрийте отново. Гответе, докато яйцата са почти готови и стегнати (около 2-3 минути). Добавете спанака, сушените домати, козето сирене и половината гъби върху половината омлет и го прегънете с другата половина, след което внимателно го плъзнете върху чиния за сервиране. Прихлупете и другата страна на омлета върху плънката, украсете с останалите гъби и още малко козе сирене, ако желаете. Поднесете топло!