Затворих чудесни краставици! Според рецептата в маринатата трябва да добавите цели скилидки чесън . Но само с времето видях, че в буркана те придобиха зелен цвят.
Гледката, разбира се, е много странна. Това изобщо може ли да се яде? Реших да проуча този проблем. Един приятел фермер сподели опита си и обясни защо чесънът става зелен при консервиране . Бих искал да споделя с вас какво научих.
Консервираният чесън позеленява: 4 причини
Оказва се, че всичко е свързано с химични реакции. Според фермера в чесънът има специално вещество, наречено алин . Когато реагира с аминокиселини, освобождава сулфати и сулфиди. Част от веществото се разлага, което води до образуването на амоняк и тиоли. В другата част се отделят пигменти, които са отговорни за оцветяването на скилидките в зелено.
И ето още няколко причини:
- Важна роля играе мястото, където расте чесънът. Ако е израснал в страна с топъл климат, той ще съдържа повече алини.
- Напълно зрялото растение става зелено по-бързо, тъй като съдържа повече от това вещество.
- Процесът на съхранение също е важен. Ако продуктът се съхранява на студено място, като изба или хладилник, той бързо ще промени цвета си.
- Ако целостта на скилидките е нарушена, реакцията настъпва по-бързо. От тъканта на чесъна се отделят етерично масло и ензими, които започват химични реакции.
В допълнение, чесънът в маринатата става зелен в такива случаи:
- когато средата е кисела;
- топлина;
- при консервиране бяха добавени остарели зъби.
Също така е наблюдавано, че промяната на цвета настъпва, когато този зеленчук се пържи . Всичко е свързано с млечния сок, който се отделя по време на окисляването. В същото време вкусът остава добър, реакцията засяга само естетическата част на ястието.
Консервираният чесън става зелен: какво да правя
Разбира се, яденето на зелен чесън трудно може да се нарече приятно изживяване. Ето защо, така че следващия път, когато зеленчукът остане бял, ми беше препоръчано да следвам 8 правила :
Използвайте младо или току-що набрано растение, което има по-малко вещества, отговорни за пигментацията.
- Дръжте зеленчуците на топло място. Ако стайната температура е от нула до +5 ° C, чесънът ще стане зелен по-бързо.
- Краткото бланширане забавя процеса на промяна на цвета.
- За да избегнете порязвания и увреждане на целостта на зъбите, трябва да ги почиствате с ръце.
- Когато приготвяте ястие, към което се добавя наситнен чесън, първо го подсушете или запържете.
- Осоляването и мариноването на продукта се извършва само по студен метод.
- Препаратите от чесън трябва да се съхраняват на студено място.
- Чесънът трябва да се сервира отделно от горещо ястие.
Опасен ли е зеленият чесън?
Ако трябва да бъда честна, зеленият чесън изглежда малко плашещо. Когато го видях за първи път, ме беше страх да ям, защото мислех, че мога да се отровя. Всъщност в него няма токсични вещества . Може да бъде дори по-полезен от обикновения.
Тъй като естетическата страна на ястието е много важна за семейството ми, реших да направя всичко възможно, за да избегна пигментацията на чесъна . Правилната технология на приготвяне и съхранение ви позволява да забавите промяната на цвета. Сега моите краставици в марината ще бъдат както вкусни, така и красиви.