Един грам натрошени или сдъвкани ябълкови семена може да освободи между 0,06 и 0,24 mg цианид.
Ябълките със сигурност са едни от най-обичаните плодове по света, но малко хора знаят, че семената им съдържат цианид. Може би се чудите как един от най-здравословните плодове може да бъде свързан с такава опасна отрова.
Ябълковите семки съдържат амигдалин (известен като витамин B17), който е естествена съставка, присъстваща в суровите ядки като бадеми и кайсиеви ядки.
Ако ябълковите семена са повредени, смачкани или сдъвкани, амигдалинът се разпада на циановодород, който е изключително токсичен и може да бъде фатален в големи количества.
Снимка: iStock
Това повдига въпроса колко семена можем да консумираме, без да рискуваме здравето си? Цианидът е известна отрова, която пречи на усвояването на кислород от клетките, което може да доведе до смърт, ако се погълне в по-големи дози.
Колко ябълкови семки е безопасно да изядете, без да се отровите?
Един грам натрошени или сдъвкани ябълкови семена може да освободи между 0,06 и 0,24 mg цианид. За да бъде фатална консумацията на тези семена, трябва да изядем около две чаши смлени семена. По-точно смъртоносната доза цианид е между 100 и 200 мг, а последствията биха били фатални за минути.
Важно е обаче да се отбележи, че това количество зависи от телесното тегло и личната поносимост, както и от вида ябълка. Малки количества цианид могат да причинят симптоми като главоболие, гадене, повръщане и слабост. Децата, поради по-малката си телесна маса, са по-податливи на отравяне.
Снимка: iStock
Какво се случва, ако погълнем цели ябълкови семки?
Ако случайно погълнем семената цели, без да ги дъвчем или смачкваме, отравяне няма да настъпи. А именно външният слой на семената предпазва съдържанието им от храносмилателни сокове, което означава, че те могат да преминат през стомаха, без да причиняват вреда.
Ако ядем малко количество натрошени или сдъвкани семена, вероятността от отравяне с цианид е минимална. И все пак, най-добре е да бъдете предпазливи и най-безопасният съвет е да премахнете всички семки, когато ядете ябълки.