Летният сезон не престава да радва с изобилие от плодове всички, а ние искаме всичко наведнъж: и сладки плодове, и първите ябълки, и сочните дини. По време на плодовата треска често забравяме най-важното - да бъдем предпазливи.
Зареждането на витамини е на първо място и изглежда, че всички сезонни зеленчуци и плодове са благословия. За съжаление, редакционната ни колегия е принудена да ви предупреди, че не всичко е толкова розово, колкото бихме искали да бъде.
Опасен плод
Има само два аспекта за оценяване на плодовете от гледна точка на полезността. Първо, това са химикали . Няколко научни изследвания са помогнали за съставянето на списък на най-преработените плодове На второ място, това съотношение полза и вреда за тялото , и този списък може да ви изненада много. Също така ще посочим полезните сезонни продукти .
круши
Използването на круши е много относително. Много захар и твърди влакна, които могат сериозно да навредят на някой, който ги хапва на празен стомах. За съжаление, мнозина ги ядат точно като ябълки, вместо закуска. По-добре е да се въздържате от такова започване на деня
грозде
Сладкото грозде съдържа повече захари, отколкото 90% от другите плодове. То е в списъка на опасните продукти за диабетици . Това обаче не е всичко: захарта провокира ферментация, тя е идеална храна за бактериите, необходими за този процес. Процесите на ферментация и разпад причиняват не само повишено образуване на газ, но и нарушения на храносмилателната система.
Кайсии и праскови
Не ги яжте преди ядене! Само след ядене, тъй като тези плодове силно дразнят стомашната лигавица. По принцип всичко, което съдържа захар, окислява тялото и може да бъде опасно на празен стомах.
На тези три сравнително вредни продукти не трябва да се давате. От сладкото грозде най-добре се откажете изобщо, а крушите, кайсии и праскови трябва да се ядат само след хранене или с по-малко агресивни продукти (зърнени култури и сирене, например).
В друг списък са опасните продукти , които в собствената ви градина няма да ви навредят, но ако си ги купите от магазина е съвсем друга ситуацията
ябълки
Те заемат водещата позиция в продължение на цяла година, а в топлите дни изглежда, че изобщо няма от какво да се страхуваме. В никакъв случай! Заради доверието си към ябълките пропускаме факта, че имат 47 различни пестициди и със сигурност заемат първо място не само в продажбите, но и в насищане с химикали, опасни за тялото.
ягоди
Най-популярните и красиви плодове, които могат да бъдат намерени и през зимата и през лятото. Те се обработва много внимателно поради причината, че растат в земята, а насекомите ги обожават
грозде
Най-сладкото зрънце привлича огромно количество насекоми! И тъй като този продукт отива на първите позиции през летните и есенните сезони, има голям брой пестициди . Повечето от тях остават директно върху плода, но хубавото измиване не решава напълно ситуацията.
череша
Естествено е, че колкото повече плод, толкова повече се натрупват тежки вещества . Черешите, точно както гроздето, привличат насекоми и затова се обработват с много химикали.
Праскови и нектарини
Отглеждането на тези плодове е печеливш бизнес. Клоните на дърветата трябва да се пръскат, за да бъдат самите плодове красиви и големи. Забележка: в повечето случаи, когато костилката на нектарините и прасковите се разпада при реженето на плода, е един от признаците на обработка .
И да изброим сега кои са полезните плодове ? Странно е, че те не могат да бъдат наречени сезонни. На първо място, това е авокадо, богато на мастни киселини. След това идва бананът, който е най-малко податлив на химическо третиране. И още - цитрусови плодове, богати на витамин С.
Също така абсолютно всички плодове, отглеждани в страната или домашни, ще бъдат полезни.