Що се отнася до грижата за нашето здраве, всички ние се опитваме да се храним балансирано и да избягваме нездравословни храни. Но въпреки всичките ни усилия, понякога някои опасни добавки могат да бъдат скрити в ежедневната ни храна .
12 опасни добавки в храни, за които дори не сте подозирали
Мононатриев глутамат
Тази добавка, известна още като мононатриев глутамат, се използва широко като овкусител в различни храни. Прекомерната употреба е свързана с възможно увреждане на хипоталамуса и вътрешните неврони на ретината, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти при хората.
Натриев нитрат
Този консервант, използван в преработените меса, може да образува канцерогенни нитрозамини, което увеличава риска от рак. Опитайте се да избирате немариновани меса и храни с ниско съдържание на нитрати.
Пропил галат
Тази добавка, въпреки че е консервант, може да бъде свързана с повишен риск от рак на дебелото черво и стомаха.
Аспартам
Въпреки че се използва като подсладител, е известно, че аспартамът повишава риска от различни заболявания, включително мозъчни тумори и някои форми на левкемия.
Трансмазнини
Наличието на трансмазнини в храните се свързва със затлъстяването и сърдечните проблеми, което ги прави важна храна, която трябва да се избягва.
Олестра
Въпреки че се продава като "нискомаслена" мазнина, олестрата може да намали нивата на мастноразтворимите витамини и да причини храносмилателни разстройства.
Ацесулфам-К
Този подсладител, използван в различни продукти, може да причини рак при мишки и да повлияе на функцията на щитовидната жлеза при други животни.
Бутилхидрокситолуен (BHT)
Често използван като консервант, BHT може също да бъде свързан с риск от рак, така че си струва да бъдете внимателни при избора на продукти.
Бутилиран хидроксианизол (BHA)
Тази добавка, подобна на пропил галата, също се свързва с възможен риск от рак.
Хлорпропаноли
Съдържащи се в азиатските сосове, те могат да причинят рак, така че обръщайте внимание на съдържанието на сосовете, когато ги избирате.
Калиев бромат
Този окислител, използван в печенето, също може да бъде канцерогенен и токсичен за бъбреците.
Хранителни оцветители
Някои хранителни бои са свързани с различни заболявания, включително рак и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието при деца.