600 гр. брашно
1/2 мая
1 малка лъжичка захар, малко брашно и сол за маята
300 мл вода или колко е необходимо да се замеси тестото
3-4 супени лъжици олио
1 яйце
150 гр. кисело мляко
1 жълтък за намазване
80 гр. масло на парченца
1/2 кг спанак или лапад
2-3 червени печени чушки
250 гр. сирене или на вкус
Удивително е колко са разнообразни рецептите за баница в съседните нам страни. Днешното предложение е вкусен македонски кашник или с други думи - зелник или баница със спанак и сирене. Каквото и име да му сложите, все ще е еднакво вкусно!
Захванете маята в топлата вода с малко захар, брашно и сол. Пресейте брашното, добавят всички останали съставки, шупналата мая (освен олиото), жълтъка и маслото, и омесете меко тесто. Оставете го да втасва покрито около половин час - 45 минути. След това го премесете и разделете на 2 големи и 4 по-малки парчета.
От всяко парче разточете по една кора, колкото е възможно по-тънка. Изсушете ги и ги наредете в тавата, като поръсите всяка с олио. Голямата кора поставете първа в намазнената тава, така че краищата й да висят извън тавата. Другите две кори, една по една, наберете от двете страни (поръсени с плънка или както са) и ги подредете по краищата на тавата върху първата кора в кръг. След това прехвърлете краищата, които висят отвън, върху крашника и оформете от тестото плисета, а в средата сложете плънка по желание. На снимките единият кашник е с плънка от печени чушки и спанак, предварително запържени, така че да излезе водичката. Плънката на другия кашник е от сирене вътре, а в средата - от спанак и сирене. Оставете ги да втасат още малко, след това отгоре намажете кашниците с жълтък и поставете парчета масло (маргарин). Печете на 220 градуса около 1/2 час, но следете цвета му, за да не загори. Може да покриете с фолио, ако видите, че потъмнява бързо.