Алуминиевите съдове се появяват в кухните на нашите баби през 50-те години на миналия век и скоро изместват емайлираните съдове. Оказват се по-издръжливи и практични.
АЛУМИНИЕВИ СЪДОВЕ ЗА ГОТВЕНЕ
Минаха години и учените алармират. Много от материалите, от които са направени кухненските съдове, не са напълно безопасни за нас. Но според експертите алуминиевите съдове са тези, които причиняват най-голяма вреда на здравето. Факт е, че алуминиевите йони, освободени от повърхността му, проникват в храната и се озовават с нея в стомаха ни.
Попадайки в тялото, металът се натрупва в тъканите и влияе върху възпроизводството на клетките, а това се отразява негативно на метаболизма и функционирането на нервната система. Лекарите предполагат, че алуминият може да провокира появата на рак . Той представлява особена опасност за жените.
Тъй като лекарите започнаха да убеждават всички, че алуминиевите съдове за готвене не са безопасни за хората, потребителите започнаха бавно да се отърват от лъжици и вилици, направени от този материал. Освен това продуктите от неръждаема стомана или мелхиор изглеждаха много по-красиви, така че домакините с готовност заменяха стари скучни уреди за нови и лъскави. Само надеждните алуминиеви тенджери, тигани и чайници не са напълно изоставени, защото е трудно да се намери еквивалентен заместител за тях.
Какво да направите, ако не можете без тях
Трябва да се научите как да го използвате правилно, за да сведете до минимум вредното въздействие на метала. За да направите това, трябва да знаете кои ястия не могат да се готвят в алуминиеви тигани и кои храни не се препоръчва да се готвят в тях.
Какво можете да готвите в алуминиеви съдове ?
Този съд е подходящ за неутрални ястия и продукти.
Препоръчително е да се готви каша, некисели зеленчуци, тестени изделия, месо и риба. В такъв съд е много добре да кипнете мляко или вода. Препоръчва се храната, приготвена в алуминиева тенджера, да се яде веднага, тъй като в нея храната не може да се съхранява дълго време. За по-нататъшно съхранение трябва да се прехвърли в емайлирана, стъклена или керамична купа.
За какво не са подходящи алуминиевите съдове
В такива ястия не трябва да готвите ястия, които съдържат киселини, или да готвите храни, съдържащи витамин С.
В тях не е разрешено да се готви сладко-кисел или доматен сос, червен или зелен борш. Не можете да готвите плодово-ягоден компот или желе в такъв съд. Този съд за готвене не е подходящ за приготвяне на кисели ястия или за мариноване или мариноване на зеленчуци. Също така е забранено да се готви храна за малки деца. Не се препоръчва да се влива квас или да се прави окрошка в алуминиев съд .
Най-безопасни са съдовете от глина, стъкло, дърво и сребро, следвани от емайлирани и неръждаеми. Но всяка домакиня предпочита да готви в това, с което е свикнала. Изхвърлих всички вредни вилици и лъжици от къщата, но оставих голяма тенджера и тиган. И едно мръсно бомбе редовно отива с нас на реката. Представяте ли си риболов без рибена чорба?!
Продължавате ли да използвате алуминиеви съдове или сте намерили заместител?