Консумацията на орехи два или три пъти седмично намалява риска от диабет от втори тип с близо 25%, показва американско изследване. Учените, които изследвали 140 000 жени в САЩ, установили, че редовното приемане на малки порции орехи има силен защитен ефект срещу заболяването, което заплашва да се превърне в глобална епидемия.
Жените, които консумират по 28 грама орехи поне два пъти в седмицата, намаляват с 24% риска от диабет от втори тип спрямо тези, които рядко или никога не ядат орехи. Това не е първото изследване, което показва полезното действие на орехите за предпазване от диабет. Макар то да е извършено сред медицински сестри, вероятно орехите се отразяват благотворно и върху мъжете. Учени от Училището по обществено здраве към Харвардския университет изследвали 137 893 медицински сестри на възраст от 35 до 77 години в продължение на десет години, за да установят колко от тях ще развият диабет от втори тип. Хранителните им навици били внимателно наблюдавани, като особено внимание се обръщало на това колко често консумират ядки и по-специално орехи. След като взели предвид телесните мазнини и теглото, учените установили, че приемането на орехи три пъти на месец намалява риска с 4 на сто, консумацията веднъж седмично – с 13 на сто, а поне два пъти седмично – с 24 на сто. Орехите са богати на полезни мастни киселини, които намаляват възпалителните процеси в тялото и защитават от сърдечни заболявания, рак и артрит.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари