Всекидневната консумация на орехи предпазва от рак на простатата , показва ново напртавено изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Орехите са "суперхрана" с много високо съдържание на здравословни химически вещества, в това число омега-3 мастни киселини, и вече беше установено, че предпазват от рак на гърдата и сърдечни заболявания. Новото проучване показва, че те намаляват нивата на хормона IGF-1, свързван както с рака на простатата, така и с рака на гърдата. Д-р Пол Дейвис от Калифорнийския университет заяви: "От години властите в САЩ водят борба с мазнините и мисля, че това е в наша вреда.
Орехите са съвършен пример. И Макар че имат твърде високо съдържание на мазнини, те не ускоряват растежа на рака на простатата. В действителност орехите правят точно обратното, докато храним мишки с тях". Новото изследване, публикувано в Journal of Medicinal Food, цели да установи дали полезните свойства са уникални за орехите или те се дължат на определена съставка като омега-3 мастни киселини, откривани и в други храни. Мишките били хранени с цели орехи, орехово масло или орех като мазнина в продължение на 18 седмици. Докато първите две намалили холестерола и забавили растежа на рака на простатата, последното нямало тези последици, което доказало, че други компоненти в орехите водят до подобренията. "Показахме, че не са само омега-3 мастни киселини, а може да бъде комбинация от тях с други неща в ореховото масло. При храненето никога не е важно само едно нещо, а винаги комбинация", казва д-р Дейвис. Макар че изследването не установява коя комбинация от компоненти в орехите забавят растежа на рака, то все пак изключва фибрите, цинка, магнезия и селена.