Когато си спомним детството си, веднага се сещаме за ореховия сладкиш, който моята баба приготвяше. Най-интересното е, че в него няма яйца, а наситеният вкус на орехи те кара да затвориш очи от удоволствие! Представям ви оригиналната рецепта за този деликатес - Орехов кекс без яйца :
Орехов кекс без яйца
Продукти:
- (за измерванията се използва чаша от 200 мл)
- 1 пълна чаша газирана вода
- 1/2 чаша (100 мл) олио
- 2 чаши орехи
- 2 чаши брашно с бакпулвер
- 1/2 чаша захар
- 1 чаена лъжичка канела
- лимонова кора
За украса:
- филирани бадеми
Приготвяне:
В дълбок съд смесете сухите съставки - първо смлените орехи, след това пресейте брашното с бакпулвера и канелата, добавете захарта и накрая - олиото и водата.
Разбъркайте всичко старателно, докато се образува смес, подобна на кексовото тесто.
Снимка: YouTube
Изсипете сместа в покрита с хартия за печене форма и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна.
Снимка: YouTube
По желание преди да пъхнете сладкиша във фурната, може да го поръсите с филирани бадеми, като преди това намажете повърхността на тестото с вода, за да залепнат по-лесно бадемите.
Снимка: YouTube
Печете до суха клечка.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube