2 чаши + 2 с.л. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 пакетче масло
1 чаша захар
1 ч.л. ванилов екстракт
2 големи яйца
1 чаша пълномаслено прясно мляко
За карамелената глазура:
1 чаша сметана
1/2 чаша светла кафява захар
1 с.л. светъл царевичен сироп (мед)
1 ч.л. чист ванилов екстракт
За карамелизираните орехи:
¼ чаша захар
¾ чаша сурови орехи
щипка сол
Загрейте фурната на 175°C. Намаслете средноголяма тавичка и я покрийте с хартия за печене. Пресейте брашното с бакпулвера, содата и солта. Разбийте маслото и захарта в голяма купа на средна скорост на миксера, докато станат на светъл и пухкав крем, след това добавете ванилията. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете с разбиване млякото, докато се смеси с останалите продукти (сместа може да изглежда пресечена). Прибавете брашняната смес на 3 порции, докато всяка нова порция се поеме от сместа.
Прехвърлете тестото в приготвената тавичка, след това я тръснете добре в плота, така че да няма балончета. Печете до златисто и проверете готовността с дървена пръчица – около 40 минути. Охладете за 10 минути, след това прокарайте остър нож по ръба на тавичката. Обърнете върху кухненска решетка и охладете напълно за час.
Сложете сметаната, кафявата захар, сиропа и щипка сол в тиган за сос и нагрейте до завиране на среден огън като разбърквате, докато захарта се разтопи. Варете за 7-10 минути, в зависимост от гъстотата, която желаете, след което добавете ванилията. Сложете решетката със сладкиша в плитка тавичка. Излейте глазурата отгоре. Охладете, докато глазурата се стегне – за 30-тина минути.
Запчете орехите в тавичка или сух тиган и отстранете от огъня. Изсипете захарта в тиган и поставете на среден огън. Започнете да разбърквате, когато захарта започне да се топи и продължете с бъркането, докато стане с кехлибарен цвят. Добавете орехите към карамела, така че всеки да се покрие добре. След това прехвърлете цялата смес върху тавичка, покрита с хартия за печене и отделете орехите, използвайки 2 вилици. Поръсете ги със сол, охладете и украсете с тях готовата торта.