За портокаловото масло:
1/2 ч. ч. масло (със стайна температура)
1 с. л. настъргана портокалова кора
2 ч. л. портокалов сок
За палачинките:
3/4 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. пълнозърнесто брашно
2 с. л. кафява захар
1 3/4 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
2 до 2 1/4 ч. ч. прясно мляко
1 голямо яйце
1 голям белтък
2 с. л. масло (разтопено)
2/3 ч. ч. нарязани орехи
олио
топъл кленов сироп
Смесете всички продукти за маслото в малка купа и го оставете настрани. Смесете първите 5 продукта за палачинките в средно голяма купа. Разбийте с миксер или телена лъжица 2 ч. ч. прясно мляко, яйцето, белтъка и разтопеното масло в голяма купа. Прибавете млечната смес към сухите състайвки и бийте докато се получи гладка каша. Разредете с останалата 1/4 ч. ч. прясно мляко, ако сместа е твърде гъста. Прибавете орехите и разбъркайте.
Загрейте фурната до 95С. Намажете малка тавичка или тиган с олио и го загрейте. Изсипете 1/4 ч. ч. от сместа в затопления съд. Печете докато се образуват балончета и долната страна на палачинките стане златиста на цват, около 3 мин. Обърнете палачинката и печете докато и другата й страна стане златиста, около 2 мин. Съхранявайте палачинките топли. Сервирайте с портокаловото масло и горещ кленов сироп.
Палачинките може да приготвите и по стандартния начин - в тиган.