Това са старинни орехови пастички с бисквитено тесто, направени по рецепта на нашите баби. Страхотни са за всеки ден, но можете да ги приготвите и за специален повод. Топят се в устата, а всяка хапка е истинско удоволствие за всички любители на орехите. Ето какво ви трябва за нашите Бисквитени пастички с орехи :
Бисквитени пастички с орехи
Продукти (за тестото):
200 г несолено масло
60 г пудра захар
300 г универсално брашно
1 чаена лъжичка канела на прах
1 супена лъжица ром за аромат
ЗА ПЛЪНКАТА:
300 г орехи
200 г захар
150 мл горещо прясно мляко
1 с. л.
1 ч. л. канела
И още:
пудра захар за поръсване (количеството захар в плънката може да се намали на вкус)
Приготвяне:
В дълбока купа нарежете маслото на кубчета и го оставете да омекне на стайна температура. След това добавете 60 г пудра захар, малко ром (една супена лъжица или на вкус), малко канела (една чаена лъжичка) и започнете постепенно да добавяте брашно.
За да стане гладко тестото трябва да използвате остро брашно, а не меко. Сложете около две трети от общото необходимо количество, а останалото брашно използвайте за месене. Тестото се меси на ръка, докато всички съставки се смесят в компактна гладка топка.
Получава се фина гладка топка, която трябва да се увие в плик или прозрачно стреч фолио и да се остави за 40 минути в хладилник да стегне и изстине. През това време пригответе пълнежа:
Смелете/настържете 300 г орехи в дълбок съд и добавете 200 г захар, канела на прах и аромат на ром на вкус, след което разбъркайте и запарете със 150 мл сварено горещо прясно мляко. Разбъркайте добре сместа, за да получите консистенцията на мокър и леко лепкав пясък.
Извадете охладеното тесто от хладилника, разделете го на две приблизително равни части, след което разточете всяка част на кора с размерите на тавата за печене (средна големина). Кората се разточва веднага върху хартия за печене, на пласт с дебелина 2-3 мм
Веднага наредете първата кора в тавата и печете 5-6 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Изважда се, намазва се с ореховата плънка и се застъпва с втората кора.
Набодете тестото с клечка за зъби и върнете сладкиша да се пече на 200 градуса за 15-20 минути. Докато е горещ, се нарязват на кубчета (3х3 см). Отгоре ги поръсете с пудра захар.