Все по-често предпочитаме торти, защото поради работа и различни опасения нямаме време да ги приготвяме. Но въпреки това, домашно приготвените сладкиши винаги ще бъдат по-добри от вкуса на най-изисканите десерти от магазина.
Ако все пак решите да си направите торта, предлагаме да опитате ореховото чудо - то ще надхвърли всички ваши очаквания и ще накара всички щастливи да опитат най-малко парче.
съставки
Яйца 6 броя
Пшенично брашно 120 грам
захар 120 грам
мляко 250 ml
масло 300 g
орехи 180 g
Бял шоколад 100 g
Слънчогледово олио 2 супени лъжици
нишесте 2 супени лъжици
портокал 1 брой
лимон 1 брой
ванилия 10 g
сол 1 щипкс
канела на вкус
подготовка
В дълбока купа смесете сухите съставки: пресято брашно, половин порция орехи сол и канела. Разделете белтъците от жълтъците и ги разбъркайте с няколко капки лимонов сок и половината от захарта. Довеждайте сместа до стабилна пяна. Разбъркайте жълтъците със захар, а след това добавете лимонена и портокалова кора и леко разбъркайте
Смесете няколко супени лъжици белтъци с жълтъците внимателно. Не забравяйте, че в такива случаи е необходимо да се разбърква отдолу нагоре с неспокойни движения. Изсипете получената яйчна маса в останалите белтъци и по същия начин разбъркайте всичко добре.
Добавете течната смес към сухите съставки и разбъркайте всичко до хомогенно състояние. Изсипете две супени лъжици растително масло в тестото и разбъркайте добре. Опитайте се да направите всичко бързо, за да не увредите яйцата
Поставете тестото в тавичка, като го направите с пергамент. Печете в предварително загрята фурна от 180 градуса за около 50 минути. Оставете тортата в изключения уред за още 5-10 минути. След като извадите, охладете напълно.
За да приготвите крема, вземете млякото, изсипете го в тенджера и загрейте на средна температура. Добавете в него нишесте, ванилия, захар и, като постоянно се разбърква, варете на слаб огън до сгъстяване След това изсипете нарязаните ядки в сместа и оставете да се охлади до стайна температура, но не е нужно да я поставяте в хладилника. В охладената маса добавете разбито масло, бял шоколад, разтопен във водна баня и изсипете всичко в изпечената форма.
Нарежете торта на 3-4 парчета като не я вадите от формичката и охладете за 12 часа.
Достатъчно е да сложите свещи в тортата и това ще бъде най-добрата украса за всеки рожден ден.
Насладете се на вкуса на страхотни десерти и споделяйте любимите си рецепти с приятели!