Орешникът много напомня на сочната баклава, а се приготвя по подобен начин. Харесва ми, че не е много мек и тежък, а е много вкусен и сочен. Запишете си рецептата и я направете, няма да съжалявате. Постен е, но ще го правите през цялата година. Ето какво ви трябва, по рецепта на Наташа:
Орешник - по-добрата версия на баклавата
Продукти:
- 600 гр. брашно
- 2 ч.
За плънката:
- 120 г смлени орехи
- 9 супени лъжици захар
За заливката:
- 500 г захар
- 2 пакетчета ванилова захар (20 г)
- 300 мл вода
Приготвяне:
За този сладкиш ще ще е необходима форма с размери 19х32 см или приблизително. Намаслете дъното и страните и оставете настрана за готовност. В по-дълбока купа пресейте 600 г брашно и добавете щипка сол и две чаени лъжички сода бикарбонат.
Разбъркайте брашното и направете кладенче в средата. Постепенно се добавят 150 мл олио и 250 мл студена вода (със стайна температура). Разбъркайте първо с лъжица, докато се смесят съставките, а след това с ръка.
Тестото се меси няколко минути, докато стане компактно и гладко, отделя се свободно от стените на купата и не лепне (средно меко). След това се изтръсква върху работен плот и се оформя, разтегля се на кора с длани или с точилка, след което се навива на руло.
Защипете леко краищата, за да се сплескат и нарежете на осем приблизително равни части. От всяка част направете топка. Покрийте оформените топчета с прозрачно фолио, за да не съхнат. Всяка топка разточете на правоъгълна кора с големината на формата.
С помощта на точилката прехвърлете тънката кора на дъното на намазнената форма (тава). За плънката: в дълбока купа се смесват 120 г смлени орехи и 9 супени лъжици захар. Изсипете приблизително една трета от тази смес равномерно върху повърхността на цялата кора.
Продължете да редите тестото в същия ред: кора-пълнеж, докато изчерпите целия материал.
Последната кора не поръсвате с плънка.
Нарежете сладкиша на кубчета и го оставете да почине 20 минути.
След това загрейте фурната на 180 градуса и печете около 25 минути. Изпеченият блат се оставя да изстине и едва тогава се прави заливката: в тенджера се слагат 500 г захар, 2 пакетчета ванилова захар и 300 мл вода.
От момента на завиране сиропът се вари още малко, докато захарта се разтвори напълно. Изстиналият блат се залива с горещ сироп и се оставя отново да се охлади на стайна температура, а след това в хладилник, най-добре за една нощ, за да поеме целия сироп.
Да ви е сладко!