ОРЕШНИК - по-добрата версия на баклавата! Не накъртва от сладост, сочен и божествено вкусен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ОРЕШНИК - по-добрата версия на баклавата! Не накъртва от сладост, сочен и божествено вкусен:
ОРЕШНИК - по-добрата версия на баклавата! Не накъртва от сладост, сочен и божествено вкусен:
198620
ОРЕШНИК - по-добрата версия на баклавата! Не накъртва от сладост, сочен и божествено вкусен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Орешникът много напомня на сочната баклава, а се приготвя по подобен начин. Харесва ми, че не е много мек и тежък, а е много вкусен и сочен. Запишете си рецептата и я направете, няма да съжалявате. Постен е, но ще го правите през цялата година. Ето какво ви трябва, по рецепта на Наташа:

Орешник - по-добрата версия на баклавата

Продукти: 

  • 600 гр. брашно
  • 2 ч.
л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 150 мл олио
  • 250 мл студена вода
  • За плънката:

    • 120 г смлени орехи
    • 9 супени лъжици захар

    За заливката:

    • 500 г захар
    • 2 пакетчета ванилова захар (20 г)
    • 300 мл вода

    домашен орешник

    Приготвяне: 

    За този сладкиш ще ще е необходима форма с размери 19х32 см или приблизително. Намаслете дъното и страните и оставете настрана за готовност. В по-дълбока купа пресейте 600 г брашно и добавете щипка сол и две чаени лъжички сода бикарбонат.

    олио в брашното

    Разбъркайте брашното и направете кладенче в средата. Постепенно се добавят 150 мл олио и 250 мл студена вода (със стайна температура). Разбъркайте първо с лъжица, докато се смесят съставките, а след това с ръка.

    тесто месене

    Тестото се меси няколко минути, докато стане компактно и гладко, отделя се свободно от стените на купата и не лепне (средно меко). След това се изтръсква върху работен плот и се оформя, разтегля се на кора с длани или с точилка, след което се навива на руло.

    руло от тесто

    Защипете леко краищата, за да се сплескат и нарежете на осем приблизително равни части. От всяка част направете топка. Покрийте оформените топчета с прозрачно фолио, за да не съхнат. Всяка топка разточете на правоъгълна кора с големината на формата.

    тесто на части

    С помощта на точилката прехвърлете тънката кора на дъното на намазнената форма (тава). За плънката: в дълбока купа се смесват 120 г смлени орехи и 9 супени лъжици захар. Изсипете приблизително една трета от тази смес равномерно върху повърхността на цялата кора.

    топки тесто

    Продължете да редите тестото в същия ред: кора-пълнеж, докато изчерпите целия материал. 

    тънко тесто

    Последната кора не поръсвате с плънка. 

    лист тесто

    тесто с орехи

    Нарежете сладкиша на кубчета и го оставете да почине 20 минути.

    След това загрейте фурната на 180 градуса и печете около 25 минути. Изпеченият блат се оставя да изстине и едва тогава се прави заливката: в тенджера се слагат 500 г захар, 2 пакетчета ванилова захар и 300 мл вода.

    орешник кори

    баклава кубчета

    От момента на завиране сиропът се вари още малко, докато захарта се разтвори напълно. Изстиналият блат се залива с горещ сироп и се оставя отново да се охлади на стайна температура, а след това в хладилник, най-добре за една нощ, за да поеме целия сироп. 

    сироп баклава

    залята баклава

    Да ви е сладко!

    орешник

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft