Кремпитата е любима торта на всички любители на кремообразните сладкиши с вкус на ванилия. Несъмнено това е една от най-популярните торти, която всички обичат и до днес.
В интернет можете да прочетете безброй рецепти за приготвяне на тази сладост, в различни варианти. Но като че ли този крем е най-вкусният и най-често използван в сладкарниците, така че запишете рецептата. Ето какво ви трябва:
Оригинален крем за кремпита
Необходими продукти за крема:
- 6 яйца
- 1 пакетче ванилова захар
- 10 супени лъжици захар
- 6 супени лъжици брашно
- 1 литър прясно мляко
- 2 супени лъжици сгъстител за сметана (или царевично нишесте)
- 1 пакетче сметана за разбиване или 200 мл сладкарска (течна) сметана
Крем за висока кремпита:
- 6 яйца
- 20 с. л.
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар, добавя се брашното и когато стане гладко, без бучки, се налива млякото и се кипва. Сега сместа трябва да се бърка на слаб огън поне 10-15 минути, докато се сгъсти хубаво.
Когато сместа изстине, се разбива с миксер, за да стане кремообразна, след което се добавя предварително разбитата сметана и се разбърква леко с лъжица до получаване на фин крем с нежна структура.
Намажете с крема изпечените кори за кремпита (в зависимост от вида, който имате, може да е от бутер тесто или обикновен пандишпан), покрийте с друг блат, нарязан на квадратчета и поръсете с пудра захар.
ЗА ВИСОКА КРЕМПИТА:
6 жълтъка се разбиват с 10 супени лъжици захар и се добавя густинът, разбърква се с вода и брашно, след което се вари в млякото.
Разбийте твърд сняг от 6 белтъка и 10 лъжици захар, след което внимателно ги разбъркайте в леко охладения крем и напълнете получения крем между два блата, като горният вече трябва да е нарязан на кубчета, за да се реже по-лесно по късно.
Това е рецепта само за крема и е толкова вкусен, че можете да го използвате за пълнеж на еклери и други торти.