В купа смесете маята, 1 чаена лъжичка захар и топлото мляко и оставете 15-тина минути, за да втаса маята.
Добавете брашното и солта и разбъркайте добре с дървена лъжица. Добавете яйцата, едно по едно, маслото, млякото и ваниловата захар и бъркайте, докато се обединят всички съставки.
Съдът, в който се намира тестото, покрийте и оставете да престои на топло (стайна температура), докато се удвои (около 1 час).
Сега добавете едрата захар в тестото. Объркайте хубаво.
С лъжица взимайте от тесто (количеството зависи от големината на формата за гофрети) и поставяйте върху нагорещения гофретник. Печете, докато се зачервят хубаво от двете страни.
Едрата захар ще се карамелизира и ще придаде на вафлите специфичен вкус и леко хрупкава консистенция.
Така приготвените вафлички могат да издържат и до една седмица в затворена кутия.